Norbert Kaczmarczyk: Polska jest samowystarczalna żywnościowo
Wiceminister Norbert Kaczmarczyk podczas VII Międzynarodowego Forum Sektora Wołowiny zorganizowanego przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego oraz Radę Sektora Wołowiny wspomniał też o konieczności zrewidowania unijnych strategii środowiskowych, od których w sytuacji wojny w Ukrainie powinno się odejść.

Wiceminister Norbert Kaczmarczyk podczas VII Międzynarodowego Forum Sektora Wołowiny zorganizowanego przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego oraz Radę Sektora Wołowiny wspomniał też o konieczności zrewidowania unijnych strategii środowiskowych, od których w sytuacji wojny w Ukrainie powinno się odejść.
- To nie jest czas na wszelkiego rodzaju elementy, które mają ograniczać produkcję. Jest to czas na produkcję. Jesteśmy w stanie zagospodarować tę glebę w całości, by produkować żywność, która jest tak bardzo potrzebna w tym momencie w Europie, w tym momencie na świecie – powiedział sekretarz stanu w MRiRW.

Celnicy zatrzymali transport cebuli z Rosji i Kazachstanu
Polska to jeden z większych producentów żywności w Europie oraz jej znaczący eksporterem. Nasz kraj zajmuje 3 miejsce wśród państw Unii Europejskiej z najwyższym dodatni bilansem handlowym. Wiceminister Kaczmarczyk podczas przemówienia podkreślił silną pozycję Polski jako europejskiego producenta żywności wskazując, że wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych w 2021 roku wyniosła ok. 37,4 mld EUR (ok. 170,8 mld zł), a to oznacza wzrost o 9% w stosunku do 2020 roku, gdzie wartość eksportu wyniosła ponad 34 mld EUR. Ponadto kwota 37 mld EUR to najwyższy w historii poziom eksportu żywności, a dane dotyczące wielkości produkcji artykułów rolno-spożywczych oraz poziomu eksportu tych artykułów, wskazują na dużą rezerwę w jej dysponowaniu. - Oznacza to, że żywności w Polsce nie zabraknie – powiedział Kaczmarczyk.
- To są miejsca, w których możemy mówić o sukcesach, bo uważamy, że Polska jest samowystarczalna, a jednocześnie jest w stanie bardzo mocno wchodzić na rynki europejskie, na rynki poza UE – powiedział sekretarz stanu.W opinii Kaczmarczyka silna pozycja Polski w europejskim oraz światowym sektorze żywnościowym pozwala nam na przetrwanie bez dużych uszczerbków trudnego okresu związanego z trwającą od ponad dwóch lat pandemią koronawirusa, a obecnie również z sytuacją na Ukrainie zaatakowanej w barbarzyński sposób przez Rosję.

Iran eksportuje jaja konsumpcyjne do Rosji. Na początek nawet 160 tys. ton
Pojawia się pytanie jak będzie wyglądać produkcja w 2022 roku w sytuacji gdy rolnicy borykają się z problemem ogromnych podwyżek cen nawozów czy też paliwa. Czy zostanie utrzymany dotychczasowy poziom produkcji a tym samym pozostałe dobre wskaźniki?- Podkreślam po raz kolejny: Polska jest bezpieczna jeżeli chodzi o żywność, a świadczą o tym liczby. Polska, jeżeli chodzi o samą produkcję zbóż, 80% tej produkcji wykorzystuje na własnym rynku, natomiast kolejne 20% eksportuje. Podobnie jest w innych branżach, np.: w drobiu jest to 40% – reszta eksport, w wołowinie 25% – reszta eksport, w cukrze 60% – reszta eksport – wyliczał wiceminister Norbert Kaczmarczyk.
- Jesteśmy w stanie zabezpieczyć obywateli żywnościowo, jesteśmy w stanie zabezpieczyć uchodźców, którzy przybywają do naszego kraju z Ukrainy – podkreślił wiceminister Norbert Kaczmarczyk.
(rpf) pp / Źródło: MRiRW

Ursus po latach we Francji wrócił do Polski…
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.