O czym trzeba pamiętać w żywieniu bydła mięsnego?
Podstawowym czynnikiem wpływającym na wyniki produkcyjne w hodowli bydła mięsnego jest odpowiednie żywienie.
Podstawowym czynnikiem wpływającym na wyniki produkcyjne w hodowli bydła mięsnego jest odpowiednie żywienie.
Celem gospodarstw specjalizujących się w tej profesji, jest prawidłowy rozwój i szybkie przyrosty, a aby to uzyskać, niezbędne jest dostarczanie zwierzętom odpowiedniego rodzaju oraz jakości paszy.
Wypłata pomocy na zakup buhajów
Żywienie bydła mięsnego zdecydowanie różni się od żywienia krów mlecznych. Tak samo dawka i rodzaj podawanej paszy, będzie różny w zależności od grupy zwierząt.
Krowy odchowujące cielęta, tzw mamki, jedzą przede wszystkim pasze objętościowe. Ich młode, które przeznaczone na tucz, pobierają przede wszystkim pasze zawierające dużą ilość energii i białka, która sprzyja wysokim przyrostom masy ciała.
Choroba niebieskiego języka (BT) – Główny Lekarz Weterynarii dementuje fake news
Bardzo popularnym rodzajem pasz objętościowych dla była mięsnego są świeże zielonki - przede wszystkim koniczyna i lucerna. Cechują się one przede wszystkim wysoką wartością pokarmową i stanowią bogate źródło białka, a także przyczyniają się do utrzymania prawidłowego trawienia bydła.
Zielonki mogą być podstawowym źródłem żywienia w sezonie letnim, podczas gdy zimą popularne są kiszonkami,w skład których wchodzą przeważnie kukurydza, zboże i trawy.
W dalszym ciągu popularne w żywieniu bydła mięsnego są rośliny okopowe, takie jak buraki pastewne czy ziemniaki. Węglowodany są bowiem lekkostrawne, a dostarczają zwierzętom dużej ilości energii.
Bardzo istotnym pożywieniem dla bydła mięsnego jest słoma, która daje uczucie sytości, wypełnienia i zaspokaja głód fizyczny zwierzęcia. Ponadto słoma poprawia wykorzystanie innych pasz i stymuluje u bydła odruch przeżywania. Włókno, które zawarte jest w słomie, spowalnia przechodzenie pokarmu przez żwacz, przez co jego składniki są lepiej wykorzystywane przez zwierzęta.
42 krowy zginęły w wyniku pożaru
Jeżeli chodzi o pasze treściwe, to zaliczamy do nich ziarna zbóż oraz roślin strączkowych. Pierwsze z nich posiadają bardzo dużą ilość węglowodanów, podczas gdy rośliny strączkowe stanowią cenne źródło białka oraz fosforu i potasu.
W przypadku bydła mięsnego, ważne jest, aby przestrzegać kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim powinno pamiętać się o tym, że wraz z wiekiem, zwierzęta powinny otrzymywać większą ilość paszy energetycznej.
Gliceryna jako dodatek do pasz dla zwierząt – jakie przynosi korzyści?
W opasie intensywnym dużą rolę odgrywają przede wszystkim pasze objętościowe soczyste, np. kiszonka z kukurydzy, którymi zwierzęta są skarmiane do woli przy jednocześnie niewielkiej ilości siana. W opasie półintensywnym natomiast obok pasz objętościowych do żywienia włącza się również zielonkę i pasze treściwe w ograniczonych ilościach.
(rzw) Krzysztof Przepióra
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.