Obowiązek rejestracji każdej sztuki trzody chlewnej
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji (UE) nr 2016/260 z dnia 23 lutego 2016 r. zmieniającą decyzję 2006/80/WE w odniesieniu do Polski, od 25 lutego br. każdy rolnik utrzymujący świnie, nawet jeśli jest to jedna sztuka na własne potrzeby, ma obowiązek zarejestrować siedzibę stada i prowadzić księgę rejestracji świń.

Od 2006 r. w Polsce zostało zastosowane odstępstwo przewidziane w art. 3 ust. 2 dyrektywy 92/102/EWG w odniesieniu do gospodarstw hodujących jedną świnię. Zostało ono przyznane Polsce decyzją Komisji z dnia 1 lutego 2006 r. dającą niektórym państwom członkowskim odstępstwo przewidziane w art. 3 ust. 2 dyrektywy Rady 92/102/EWG w sprawie identyfikacji i rejestracji zwierząt (2006/80/WE). Odstępstwo to skutkowało tym, że zwalniało z obowiązku rejestrowania siedziby stada i prowadzenia księgi rejestracji świń osób utrzymujących nie więcej niż jedną świnię na własne potrzeby.
W związku problemem afrykańskiego pomoru świń występującym w Europie zdecydowano się na audyt mający pomóc ocenić czy m.in. trzeba uchylić brak obowiązku rejestracji każdej świni – bez wyjątku. Audyt został przeprowadzony przez Biuro ds. Żywności i Weterynarii Komisji Europejskiej (FVO) – DG(SANCO) 2014–7294 w Polsce w 2014 r.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, po zasięgnięciu opinii Głównego Lekarza Weterynarii, zwrócił się do Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE) Komisji Europejskiej z prośbą o zmianę załącznika do decyzji 2006/80/WE w celu uchylenia przyznanego Polsce odstępstwa.
Jednocześnie MRiRW przypomina, że w odniesieniu do produkcji mięsa świń przeznaczonego na użytek własny, kwestie te zostały uregulowane w ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2014 r. poz. 1577) oraz w przepisach rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2015 r. poz. 392, z późn zm.), zgodnie z którymi m.in. należy co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju poinformować powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju oraz poddać mięso badaniu na obecność włośni.
(pl)
na podstawie informacji MriRW
fot. agrobrand.pl
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.