REKLAMA

Obowiązek rejestracji każdej sztuki trzody chlewnej

Redakcja - Zwierzęta
07.03.2016
chat-icon 0

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji (UE) nr 2016/260 z dnia 23 lutego 2016 r. zmieniającą decyzję 2006/80/WE w odniesieniu do Polski, od 25 lutego br. każdy rolnik utrzymujący świnie, nawet jeśli jest to jedna sztuka na własne potrzeby, ma obowiązek zarejestrować siedzibę stada i prowadzić księgę rejestracji świń.

REKLAMA

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji (UE) nr 2016/260 z dnia 23 lutego 2016 r. zmieniającą decyzję 2006/80/WE w odniesieniu do Polski, od 25 lutego br. każdy rolnik utrzymujący świnie, nawet jeśli jest to jedna sztuka na własne potrzeby, ma obowiązek zarejestrować siedzibę stada i prowadzić księgę rejestracji świń.

Od 2006 r. w Polsce zostało zastosowane odstępstwo przewidziane w art. 3 ust. 2 dyrektywy 92/102/EWG w odniesieniu do gospodarstw hodujących jedną świnię. Zostało ono przyznane Polsce decyzją Komisji z dnia 1 lutego 2006 r. dającą niektórym państwom członkowskim odstępstwo przewidziane w art. 3 ust. 2 dyrektywy Rady 92/102/EWG w sprawie identyfikacji i rejestracji zwierząt (2006/80/WE). Odstępstwo to skutkowało tym, że zwalniało z obowiązku rejestrowania siedziby stada i prowadzenia księgi rejestracji świń osób utrzymujących nie więcej niż jedną świnię na własne potrzeby.

W związku problemem afrykańskiego pomoru świń występującym w Europie zdecydowano się na audyt mający pomóc ocenić czy m.in. trzeba uchylić brak obowiązku rejestracji każdej świni – bez wyjątku. Audyt został przeprowadzony przez Biuro ds. Żywności i Weterynarii Komisji Europejskiej (FVO) – DG(SANCO) 2014–7294 w Polsce w 2014 r.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, po zasięgnięciu opinii Głównego Lekarza Weterynarii, zwrócił się do Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE) Komisji Europejskiej z prośbą o zmianę załącznika do decyzji 2006/80/WE w celu uchylenia przyznanego Polsce odstępstwa.

Jednocześnie MRiRW przypomina, że w odniesieniu do produkcji mięsa świń przeznaczonego na użytek własny, kwestie te zostały uregulowane w ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2014 r. poz. 1577) oraz w przepisach rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2015 r. poz. 392, z późn zm.), zgodnie z którymi m.in. należy co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju poinformować powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju oraz poddać mięso badaniu na obecność włośni.

(pl)

na podstawie informacji MriRW

fot. agrobrand.pl

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA