Parch zwykły ziemniaka
Parch zwykły ziemniaka pojawia się dość często na plantacjach. Nie jest chorobą wpływającą na wielkość plonu, jednak odbija się na jakości bulw, zmniejszając zdolność do przechowywania ziemniaków.

Porażone parchem ziemniaki nadają się do spożycia, jednak ich wygląd jest mniej atrakcyjny i wymaga usunięcia zainfekowanych miejsc.
Grzyb żyje i zimuje w glebie. Występuje na plantacjach przez cały okres wegetacji, jednak jego powstawaniu sprzyjają duża wilgotność powietrza w połączeniu z niską temperaturą w czasie wiosenno-letnim. Czynnikiem wpływającym na wzrost porażenia bulw grzybem jest wapnowanie, dlatego silne porażenie tą chorobą występuje z reguły na glebach alkalicznych, ubogich w mangan. Bakterie wywołujące parcha atakują wyłącznie skórkę bulwy, na której pojawiają się chropowate, wypukłe strupki, niekiedy pokrywające całą powierzchnię ziemniaka.
Ryzyko występowania parcha można ograniczać poprzez uprawę odmian odpornych na tę chorobę (np. Bila, Carrera, Cyprian) oraz unikanie gleb alkalicznych.
Najlepszymi do uprawy ziemniaków są gleby żyzne i przepuszczalne, przy czym należy pamiętać o zachowaniu przerw w uprawie ziemniaka po sobie. Korzystne w tym zakresie jest również stosowanie nawozów zielonych: lucerny, wyki, łubinu, gorczycy oraz zrównoważonego nawożenia azotem, fosforem i potasem.
(rup) jm
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.