REKLAMA

Perspektywy dla rynku rzepaku

Redakcja - Prawo i Finanse
10.01.2020
Lubię to
Lubię to
0
Super
Super
0
Haha
Haha
0
Smutny
Smutny
0
Szok
Szok
0
Zły
Zły
0
chat-icon 0

Z uwagi na rekordowe zapasy na początku sezonu 2019/2020, wynoszące 125,1 mln t, globalne zasoby nasion oleistych będą niewiele mniejsze (o 0,4%) niż w sezonie 2018/19.

fot. Paweł Pąk
REKLAMA

Z uwagi na rekordowe zapasy na początku sezonu 2019/2020, wynoszące 125,1 mln t, globalne zasoby nasion oleistych będą niewiele mniejsze (o 0,4%) niż w sezonie 2018/19.

Oil World w najnowszym miesięcznym raporcie opublikowanym 22 listopada 2019 r. zwiększył szacunki światowych zbiorów nasion 7 najważniejszych roślin oleistych w sezonie 2019/20 do 552,6 mln t (o 0,1 mln t w porównaniu z szacunkami sprzed miesiąca), w wyniku ich zwiększenia dla nasion słonecznika (0,9 mln t do 54,5 mln t) i orzeszków ziemnych (o 0,4 mln t do 30,4 mln t), przy stabilizacji dla bawełny (43,9 mln t) oraz zmniejszeniu dla soi (o 0,1 mln t do 338,8 mln t), rzepaku (o 0,1 mln t do 61,8 mln t), a także ziaren palmowych łącznie z koprą (o 0,1 mln t do 23,3 mln t).

Z uwagi na rekordowe zapasy na początku sezonu wynoszące 125,1 mln t, globalne zasoby nasion oleistych będą niewiele (o 0,4%) mniejsze niż w sezonie 2018/19. Przy spodziewanym wzroście światowego zużycia o 1,6%, zapasy nasion oleistych na koniec sezonu zmniejszą się, ale nadal będą wysokie, wyniosą 113,6 mln t (20,1% rocznego zużycia) i będą przeciwdziałały wzrostom cen nasion oleistych w bieżącym i kolejnym sezonie.

Według najnowszej prognozy Oil World, w sezonie 2019/20 (lipiec-czerwiec) w europejskich portach przeciętne ceny amerykańskiej soi wyniosą 385 USD/t (cif Rotterdam), a europejskiego rzepaku 440 USD/t (cif Hamburg) i będą odpowiednio o 3,8% i 4,3% wyższe niż w poprzednim sezonie.

W grupie czterech głównych olejów roślinnych najbardziej podrożeje olej palmowy – o 21,5% do 644 USD/t (cif N. W. Europa), w związku ze spodziewanym spadkiem produkcji w 2020 r. w Malezji, która jest drugim jego producentem i eksporterem na świecie. Cena oleju słonecznikowego zwiększy się o 10,9% do 791 USD/t (fob N. W. Europa porty), sojowego o 6,0% do 792 USD/t (fob ex-mill Holandia), a rzepakowego o 8,3% do 903 USD/t (fob ex-mill Holandia).

Niższe niż w sezonie 2018/19 będą ceny śrut oleistych: sojowej – spadek o 4,1% do 354 USD/t (argentyńska cif Rotterdam) i rzepakowej – spadek o 13,0% do 228 USD/t (fob ex-mill Hamburg).

Od lipca do października 2019 r. ceny rzepaku na krajowym i europejskim rynku wolno rosły, ale były niższe niż przed rokiem. W listopadzie wzrostowy trend cen skupu rzepaku na krajowym rynku został zahamowany. Według monitoringu cen prowadzonego przez MRiRW, w listopadzie 2019 r. przeciętna ceny skupu rzepaku na krajowym rynku wyniosła 1637 zł/t i była o 0,2% niższa niż przed miesiącem i o 0,2% niższa niż przed rokiem.

Nastąpił też spadek cen zbytu oleju rzepakowego rafinowanego o 0,5% do 3520 zł/t i śruty rzepakowej o 0,4% do 815 zł/t. W relacji rok do roku cena oleju rzepakowego rafinowanego była o 5,3% wyższa, a śruty rzepakowej 13,0% niższa. Przewiduje się, że w 2019 r., przy wzroście krajowych zbiorów rzepaku (według szacunku IERiGŻ-PIB o ok. 10% do 2,4 mln t) i spodziewanym wysokim, choć mniejszym niż przed rokiem, jego imporcie, przerób i produkcja oleju rzepakowego będą większe niż przed rokiem. Mniejsza może być produkcja margaryn.

W pierwszych dziewięciu miesiącach 2019 r. duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego (zatrudniające 50 i więcej osób stałej załogi), które mają dominującą pozycję w przemyśle tłuszczowym (w 2018 r. 92,9% udziału w produkcji oleju rzepakowego i 100% udziału w produkcji margaryn całego przemysłu tłuszczowego) wyprodukowały 842,9 tys. t surowego oleju rzepakowego, tj. o 1,6% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Produkcja oleju rzepakowego rafinowanego wyniosła 518,8 tys. t i była o 7,4% mniejsza, z tego produkcja oleju rzepakowego na cele jadalne zmniejszyła się o 9,2% do 362,6 tys. t, a na cele techniczne o 3,1% do 156,3 tys. t. Produkcja margaryn wyniosła 226,2 tys. t i była o 1,1% mniejsza niż w pierwszych dziewięciu miesiącach 2018 roku.

Ujemne saldo handlu produktami oleistymi w 2019 r. prawdopodobnie zmniejszy się. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2019 r. deficyt handlowy produktami oleistymi obniżył się do 1168,4 mln EUR, tj. o 8,8% w relacji r/r, w wyniku wzrostu wpływów z eksportu produktów oleistych o 20,2% do 530,9 mln EUR, przy spadku wydatków na ich import o 1,4% do 1699,3 mln EUR. Od stycznia do września 2019 r. wywieziono: 355,3 tys. t nasion oleistych (o 43,0% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku), w tym 246,6 tys. t rzepaku (o 52,7% więcej); 123,0 tys. t olejów roślinnych (o 30,7% więcej), w tym 66,5 tys. t oleju rzepakowego (o 17,7% więcej); 502,3 tys. t śrut oleistych (o 3,2% mniej), w tym 418,5 tys. t śruty rzepakowej (o 13,4% mniej) i 118,9 tys. t margaryn (o 14,8% więcej).

Jednocześnie w okresie pierwszych dziewięciu miesięcy 2019 r. przywieziono: 2393,6 tys. t śrut oleistych (o 12,2% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku); 657,0 tys. t olejów roślinnych (o 12,7% więcej), w tym 128,3 tys. t oleju rzepakowego (o 3,8% mniej); 683,2 tys. t nasion oleistych (o 22,7% mniej), w tym 397,8 tys. t rzepaku (o 32,3% mniej) oraz 71,8 tys. t margaryn (o 0,7% mniej).

Ceny detaliczne tłuszczów roślinnych w 2019 r. będą prawdopodobnie zbliżone lub niewiele wyższe niż w poprzednim roku. W okresie pierwszych dziewięciu miesięcy 2019 r., w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku, przy wzroście cen całej żywności łącznie z napojami bezalkoholowymi o 4,6%, ceny tłuszczów roślinnych spadły średnio o 0,2%, z tego ceny margaryn o 0,5%, a olejów roślinnych poniżej 0,1%, przy wzroście cen oliwy z oliwek o 0,7%.

Spadek cen tłuszczów roślinnych był znacznie mniejszy niż cen tłuszczów zwierzęcych, który wyniósł średnio 3,2% i był następstwem spadku cen masła o 3,6%, przy wzroście cen „pozostałych tłuszczów zwierzęcych” (słoniny, smalcu) o 2,5%. W wyniku tych zmian tłuszcze roślinne podrożały względem masła, natomiast potaniały względem „pozostałych tłuszczów zwierzęcych”.

(rpf) jp / Źródło: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Lubię to
Lubię to
0
Super
Super
0
Haha
Haha
0
Smutny
Smutny
0
Szok
Szok
0
Zły
Zły
0
chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA