Pierogi w roli głównej
Św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły - to modlitwa, którą jeszcze do niedawana, w okolicach Podkarpacia odmawiano przed „pierogowym” posiłkiem. Dlaczego właściwie tam? Odpowiedź jest prosta i związana z historią pierogów w Polsce.
Św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły - to modlitwa, którą jeszcze do niedawana, w okolicach Podkarpacia odmawiano przed „pierogowym” posiłkiem. Dlaczego właściwie tam? Odpowiedź jest prosta i związana z historią pierogów w Polsce.
Grzyby zbieraj mądrze
Trafiły one do Naszego kraju za sprawą zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie – Jacka Odrowąża. Według legend, w trakcie przejeżdżania przez Podkarpacie, mając mąkę, kapustę, grzyby oraz... uczucie głodu połączył wszystkie składniki tworząc pierwowzór obecnych pierogów.
Pierogi wpisały się w polską kuchnię i figurują w niej po dziś dzień. Do dyspozycji konsumentów są te gotowane, smażone czy też pieczone. W trakcie świat przeważają pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami. Coraz częściej natomiast konsumenci rezygnują z własnoręcznego przygotowania tego tradycyjnego dania na rzecz zakupu ich w dedykowanych temu miejscach.
Tłusty czwartek – ceny po inflacji zdecydowanie nie brzmią słodko
- Nasza pierogarnia powstała z myślą o osobach szukających niepowtarzalnych smaków. Konsumenci coraz częściej cenią sobie doskonałe jakościowo a także sprawdzone pierogi a także swój czas, który zamiast poświęcić na ich przygotowanie mogą wykorzystać na chwile z najbliższymi - mówi Maciej Kapała właściciel krakowskiej pierogarni Sekret Smaku. - Tworzone przez Nas pierogi z kapustą i grzybami są wyjątkowe ponieważ przy produkcji korzystamy z wyrobów lokalnych producentów – mam tutaj na myśli farsz, którego zasadniczym składnikiem jest kapusta charsznicka. Zaś głównym produktem ciasta jest mąka. Ta, którą wykorzystujemy do produkcji naszych wyrobów pochodzi z Polskich Zakładów Zbożowych z Krakowa - dodaje Maciej Kapała.
Kluczem dobrych pierogów jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być delikatne i pulchne. Ważne by dodać mąkę typu 450, natomiast warto zrezygnować z jajka. Nie można za to zapomnieć o letniej wodzie z solą i z kilkoma kroplami oleju.
O tym jak ważne jest odpowiednie przygotowanie pierogów wiedzą laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Oto lista wyróżnionych w ramach inicjatywy przysmaków. Każdy z nich nagrodzony został (niektóre więcej niż jeden raz) certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” a także tytułem TOP PRODUKT.
Wyróżnione pierogi:
Żywność ekologiczna – konieczne zmniejszenie barier w efektywnej produkcji
Ceny świń rosną przez zwiększony popyt przed świętami
- Pierogi ze szpinakiem - Z.P.H.U. Smakosz Wyroby Garmażeryjne (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)
- Pierogi z mięsem z asortymentu ZPH EKO-VITA s.c. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)
Wszystko, co musisz wiedzieć, wybierając zdrowe orzechy
Żywność prosto od rolnika. O czym warto pamiętać, rozpoczynając handel własnymi wyrobami?
- Pierogi z jagodami znajdujące się w ofercie ALMONTE Marek Osuchowski (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- Pierogi z mięsem z oferty firmy Pod Grunwaldem Sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
Dzień Walki i Męczeństwa Wsi Polskiej
Bezpieczeństwo żywnościowe: W 2022 roku uprawa również na ugorach
- Pierogi z mięsem – Zakłady Mięsne mgr inż. Wojciech Dobija - (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- Pierogi ruskie – Wyroby Garmażeryjne ADAMUS Adam Stańczyk - (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
Czego dotyczą tymczasowe zmiany VAT w rolnictwie
(rro) pp / materiały prasowe
Statystyczny Polak wyrzuca rocznie ok. 80 kg żywności na śmietnik
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.