Plazma wołowa – co to jest
Plazma wołowa, zwana inaczej plazmą krwi, to składnik krwi bydła, który znajduje swoje zastosowanie w wielu różnych branżach.

Pozyskuje się go w wyniku przetworzenia krwi pochodzącej od zwierząt rzeźnych. Substancja ta wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, a tym samym stanowi dodatek w przemyśle paszowym oraz spożywczym. Plazma wołowa – co to, gdzie się ją stosuje i co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Plazma wołowa – co to jest i z czego się składa?
W zrozumieniu tego, co to jest plazma wołowa, może okazać się pomocne zapoznanie z procesem jej otrzymywania. Warto na wstępie podkreślić, że krew bydła zbiera się pod kontrolą weterynaryjną. W pierwszej kolejności następuje odwirowanie krwinek i skrzepów oraz usunięcie patogenów poprzez proces pasteryzacji, następnie natomiast uzyskany materiał jest suszony – na przykład poprzez liofilizację. W plazmie wołowej znajdziemy przede wszystkim białka, którego zawartość sięga aż 70-80 procent, ale również sole mineralne oraz enzymy i hormony. Należy ją odróżnić od surowicy wołowej, która w przeciwieństwie do plazmy jest pozbawiona czynników krzepnięcia, w związku z czym substancje te mają odmienne zastosowanie.

Brunatna plamistość liści pomidora – jak z nią walczyć?
Co to jest plazma wołowa i jakie korzyści zdrowotne wykazuje?
Ze względu na wysoką zawartość białka, a także obecność minerałów i enzymów plazma wołowa jest cenną substancją prozdrowotną. Sięgają po nią między innymi sportowcy, którzy poszukują sposobu na stymulację regeneracji mięśni. Oprócz tego plazma wołowa wzmacnia odporność, neutralizując patogeny i pomagając w walce z infekcjami. Jej właściwości są ponadto korzystne dla osób chorujących na niektóre problemy jelitowe czy zmagających się z niedożywieniem.
Plazma wołowa reguluje także pH oraz ciśnienie osmotyczne, co wspiera utrzymanie homeostazy w organizmie. Co więcej, transportuje hormony, substancje odżywcze oraz produkty przemiany materii.

Jak przechowywać środki ochrony roślin?
Plazma wołowa w jedzeniu – przemysł spożywczy i paszowy
Spożywanie plazmy wołowej w jedzeniu ma korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu ludzi oraz zwierząt. Korzyści zdrowotne to jednak niejedyny powód, dla którego znajduje swoje zastosowanie w przemyśle spożywczym i paszowym. Plazma wołowa posiada oprócz tego właściwości służące poprawie tekstury produktu, a także wiążące wodę. Z tego powodu znajdziemy ją w kiełbaskach oraz wędlinach, które dzięki takiemu dodatkowi zyskują lepszą konsystencję i mają jednolitą strukturę. Oprócz tego, w przemyśle spożywczym plazma wołowa może posłużyć jako zagęszczacz sosów oraz składnik suplementów diety.
Ze względu na stosunkowo wysoką cenę dodatek plazmy wołowej jest zazwyczaj bardzo mały – w przypadku pasz stanowi on maksymalnie 7-8 procent składu. Podobnie jak w przypadku ludzi, plazma wołowa w jedzeniu dla zwierząt hodowlanych wspomaga odporność, wspiera rozwój mięśni oraz pozwala na szybsze przybieranie masy ciała. Ostatni z wymienionych atutów tego składnika sprawia, że najczęściej znajdziemy go w paszach dla młodych zwierząt.
Plazma wołowa – co to i jakie ma zastosowanie w przemyśle, medycynie czy badaniach naukowych?
Niewiele osób wie, że plazma wołowa stosowana jest również w innych branżach niż spożywcza czy paszowa. Szczególnie zaskakujące może być jej wykorzystanie w przemyśle, w którym może posłużyć na przykład do czyszczenia elementów elektronicznych czy usuwania farb. W medycynie może brać udział w sterylizacji narzędzi chirurgicznych, a także stanowić element terapii leczniczych opartych na białkach. Plazmę wołową znajdziemy również w wyrobach o działaniu regeneracyjnym. W badaniach naukowych natomiast plazma wołowa wykorzystywana jest w różnych dziedzinach nauki, w tym, chociażby w biotechnologii, przy produkcji szczepionek. Stanowi wówczas składnik pożywki stosowanej w hodowli komórkowej.
Szerokie zastosowania plazmy wołowej są uwarunkowane jej właściwościami, wśród których należy wymienić jonizację atomów gazów, możliwość osiągania wysokiej temperatury oraz występowanie w warunkach niskiego ciśnienia. Postęp w wykorzystywaniu plazmy wołowej jest nieustanny.

Pryszczyca – aktualna sytuacja w Polsce
(rzw)

Opryskiwacze polowe i sadownicze – jak dopasować sprzęt do rodzaju upraw?
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.
w sumie to troche straszne ale jak widac przydatne dzieki zwierzetom