REKLAMA

Podpisanie umów na realizację operacji z partnerami KSOW

Redakcja - Prawo i Finanse
19.06.2019
chat-icon 0

14 czerwca br. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostały podpisane umowy na realizację operacji z partnerami Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Umowy zostały wybrane do realizacji na poziomie krajowym w ramach konkursu przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

fot. MRiRW
REKLAMA

14 czerwca br. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostały podpisane umowy na realizację operacji z partnerami Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Umowy zostały wybrane do realizacji na poziomie krajowym w ramach konkursu przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

W uroczystości uczestniczył podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki, który podczas podpisywania umów z partnerami KSOW powiedział: - Projekty partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich są inspiracją do realizacji działań „Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa”.

Jednocześnie wiceminister przedstawił zaproszonym gościom główne cele „Strategii”, a także poinformował o trwających konsultacjach tego projektu i zaprosił uczestników spotkania do czynnego udziału w tym procesie. Zaznaczył, że projekty realizowane w ramach KSOW wpisują się w działania Strategii i powinny wspierać ich wdrażanie.

W ramach konkursu nr 3/2019 do realizacji na poziomie krajowym wybrano 41 operacji na łączną kwotę przeszło 7,4 mln zł, które zostały zgłoszone m.in. przez jednostki doradztwa rolniczego, instytuty badawcze i naukowe, izby rolnicze, stowarzyszenia, fundacje, samorząd lokalny, lokalne grupy działania.

Cele wybranych operacji to w szczególności:

- promowanie wiedzy na temat krótkich łańcuchów dostaw i rolniczego handlu detalicznego;

- upowszechnienie wiedzy dotyczącej produktu regionalnego, jego certyfikacji, wytwarzania i przetwórstwa na poziomie gospodarstwa;

- zidentyfikowanie, rozpowszechnienie i rekomendowanie dobrych praktyk w zakresie rozwoju turystyki wiejskiej w Polsce;

- rozpowszechnienie wiedzy, jak powstają innowacje ekologiczne w gospodarstwach rolnych;

- dostarczenie podstawowych informacji i wiedzy na temat potrzeby wprowadzania proekologicznych - praktyk do funkcjonujących wzorców produkcji i konsumpcji w całym łańcuchu dostaw żywności, które pozwolą zmierzyć się z problemem marnotrawienia żywności;

- stworzenie wizerunku polskich obszarów wiejskich jako atrakcyjnego miejsca do życia i prowadzenia biznesu oraz promocja tego wizerunku;

- upowszechnianie informacji dotyczących wad i zalet systemowych rozwiązań wytwarzania, certyfikacji i dystrybucji produktów o CHNP, CHOG i GTS w krajach UE;

- wzmocnienie współpracy w obszarze działań lokalnych grup działania na rzecz rozwoju obszarów wiejskich poprzez stworzenie innowacyjnej platformy współpracy-partnerstwa w zakresie sieciowania Marki Lokalnej;

- aktywizacja mieszkańców obszarów wiejskich na rzecz podejmowania inicjatyw służących włączeniu społecznemu, w szczególności osób starszych poprzez nawiązanie współpracy oraz poznanie dobrych praktyk wypracowanych przez partnerów projektu w obszarze polityki senioralnej;

- transfer wiedzy na temat korzyści z zachowania bioróżnorodności poprzez chów i hodowlę ras zachowawczych i wysokowydajnych;

- wsparcie rozwoju wiejskiej przedsiębiorczości z uwzględnieniem możliwości i problemów wynikających ze zmian społeczno-demograficznych, w tym napływu mieszkańców z terenów miejskich.

(rpf) jp / Źródło: MRiRW

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA