Polska wołowina oraz drób będą eksportowane do Egiptu
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że po długotrwałych negocjacjach prowadzonych przez Główny Inspektorat Weterynarii rynek egipski zostałotwartydla polskiego mięsa wołowego i drobiowego.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że po długotrwałych negocjacjach prowadzonych przez Główny Inspektorat Weterynarii rynek egipski został otwarty dla polskiego mięsa wołowego i drobiowego.
Odpowiednik polskiej służby weterynaryjnej w Egipcie poinformował 1 marca polską placówkę dyplomatyczną w Kairze o fakcie zaakceptowania wzorów świadectw zdrowia dla mięsa drobiowego i dla mięsa wołowego eksportowanych z Polski do Egiptu. Umożliwia to eksport do północnej Afryki mięsa z dwóch zatwierdzonych polskich zakładów drobiowych i jednego wołowego.
Ponad 50 tysięcy kur niosek do utylizacji – grypa ptaków nie odpuszcza
Kolejni zainteresowani egipskim rynkiem producenci mogą również liczyć na taką możliwość, bowiem Egipscy inspektorzy planują przyjazd do Polski na początku kwietnia w celu kontroli następnych zainteresowanych zakładów drobiarskich i wołowych. Będą również rozszerzać listę zatwierdzonych podmiotów.
(pl)
USA: Ponad 20 mln sztuk drobiu zlikwidowanych z powodu grypy ptaków
fot.fotolia
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.