Polska wołowina oraz drób będą eksportowane do Egiptu
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że po długotrwałych negocjacjach prowadzonych przez Główny Inspektorat Weterynarii rynek egipski zostałotwartydla polskiego mięsa wołowego i drobiowego.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że po długotrwałych negocjacjach prowadzonych przez Główny Inspektorat Weterynarii rynek egipski został otwarty dla polskiego mięsa wołowego i drobiowego.
Odpowiednik polskiej służby weterynaryjnej w Egipcie poinformował 1 marca polską placówkę dyplomatyczną w Kairze o fakcie zaakceptowania wzorów świadectw zdrowia dla mięsa drobiowego i dla mięsa wołowego eksportowanych z Polski do Egiptu. Umożliwia to eksport do północnej Afryki mięsa z dwóch zatwierdzonych polskich zakładów drobiowych i jednego wołowego.

Kolejne ognisko rzekomego pomoru drobiu (ND) w 2025 roku
Kolejni zainteresowani egipskim rynkiem producenci mogą również liczyć na taką możliwość, bowiem Egipscy inspektorzy planują przyjazd do Polski na początku kwietnia w celu kontroli następnych zainteresowanych zakładów drobiarskich i wołowych. Będą również rozszerzać listę zatwierdzonych podmiotów.
(pl)

Ukraiński sektor drobiarski coraz mocniejszy na Bliskim Wschodzie
fot.fotolia
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.