REKLAMA

Polskie pieczywo dobrej jakości – gorzej ze znakowaniem


Chleb to w naszej kulturze pokarm traktowany z wyjątkowym szacunkiem, podobnie jak w wielu innych krajach jest symbolem gościnności, braku głodu, sytości i obfitości.

fot. Adobe Stock
REKLAMA

Producenci pieczywa wiedząc jak ten produkt jest ważny w niemal każdym polskim domu, starają się aby był atrakcyjny nie tylko pod względem wizualnym ale i zapachowym, smakowym oraz fizykochemicznym. Ta jakość została potwierdzona podczas kontroli realizowanych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).

Najpopularniejszym rodzajem pieczywa w Polsce jest chleb pszenny, żytni, lub mieszany (pszenno-żytni, żytnio-pszenny). Konsumenci mogą liczyć też na różnego rodzaju dodatki, takie jak: pestki dyni, słonecznika, nasiona sezamu, serwatkę, miód itp.

W ramach swoich kompetencji Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), od wielu lat prowadzi systematyczne kontrole jakości handlowej pieczywa. Na przestrzeni wielu lat Inspekcja realizowała kontrole na etapie produkcji. Od 2021 roku kontroluje również sklepy.

- Na podstawie wyników kontroli jakości handlowej przeprowadzonych przez IJHARS w latach 2015-2020 u producentów wynika, że cechy organoleptyczne (m.in. barwa, smak, zapach, wygląd) i parametry fizykochemiczne (np. kwasowość, zawartość tłuszczu, cukrów i soli) pieczywa nie budziły większych zastrzeżeń. Inaczej było jednak w przypadku znakowania produktów – informuje w komunikacie prasowym IJHARS.

W zależności od roku w którym przeprowadzano kontrole, nieprawidłowe znakowanie dotyczyło od 28,0 % do 39,9 % skontrolowanych partii pieczywa (II kw. 2015 r. – 39,9 %, I kw. 2017 r. – 30,2 %, III kw. 2018 r. – 32,3 %, II kw. 2019 r. – 28,0 %, I kw. 2020 r. – 28,8 %). 

Pieczywo głównie sprzedawane luzem było przedmiotem kontroli jakości handlowej w sklepach w latach od 2021 do 2023. IJHARS informuje, że podobnie jak w przypadku kontroli realizowanych w latach wcześniejszych, badane na etapie sprzedaży detalicznej cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne pieczywa były zgodne z deklaracjami przedsiębiorców, a także wymogami prawa.

Nieprawidłowe znakowanie, w zależności od roku, kształtowało się jednak na poziomie od 32,7% do 46,1 % ( I kw. 2021 r. - 46,1 %, II kw. 2022 r. - 32,7 %, I kw. 2023 r. – 37,1 %).

Najistotniejsze wykryte przez IJHARS błędy w oznakowaniu pieczywa to: 
- stosowanie nieprawidłowego nazewnictwa lub użycie nazw fantazyjnych (np. „chleb zwykły”, „chleb firmowy”, „chleb natura”, „chleb wieloziarnisty”), które nie zawierały odniesienia do rodzaju pieczywa ze względu na użyte składniki (mąki),
- nazwa pieczywa nieadekwatna do składu, np.: ,,chleb razowy", ,,chleb graham" – w sytuacji, gdy mąka razowa oraz mąka graham nie występowały w przewadze w stosunku do pozostałych sypkich składników chleba; ,,chleb pełnoziarnisty" – podczas, gdy w składzie nie dominowały składniki otrzymane z przemiału całego ziarna,
- stosowanie określeń typu „wiejski”, „tradycyjny”, „swojski” w pieczywie produkowanym z wysoko przetworzonych składników i zawierającym substancje dodatkowe,
- brak wykazania w składzie produktu składników alergennych lub ich wyróżnienia za pomocą czcionki, stylu, tła; 
- pominięcie w składzie użytych substancji dodatkowych.

IJHARS podkreśla, że prowadzone systematyczne kontrole, poza tym, że wykazują nieprawidłowości, a stosowane sankcje eliminują z rynku pieczywo o niewłaściwej jakości handlowej, to również edukują i podnoszą świadomość wśród podmiotów produkujących lub wprowadzających ten rodzaj żywności do obrotu.

Pełna wiedza o oferowanym produkcie jest niezbędna, aby konsument mógł świadomie wybrać określony rodzaj pieczywa. Dlatego tak ważne są informacje, jakie powinny znajdować się na opakowaniu, a w przypadku pieczywa sprzedawanego luzem informacje, które powinny być umieszczone obok towaru, np. na półce sklepowej.

Z danych przekazanych przez Główny Urząd Statystyczny wynika, że średnie miesięczne spożycie pieczywa na 1 osobę w 2022 r. wyniosło 2,5 kg, podczas gdy w 2020 r. 2,7 kg. Troska o jakość pieczywa i jego prawidłowe oznakowanie opłaci się nam wszystkim, bowiem mimo obserwowanej pewnej tendencji spadkowej w spożyciu tej grupy produktów, jest to nadal podstawowy składnik naszej diety.

(rw) Źródło: IJHARS


REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA