Poznańska Pyra z bambrzokiem – już 8 października!
Z czym w Polsce kojarzy się Wielkopolska? Z Powstaniem Wielkopolskim, Lechem, Browarami, Volkswagenem, z rzetelnością i solidnością, a także z ziemniakami. Czyli z przysłowiowymi poznańskimi pyrami. Za pięć dni będą one miały swoje święto w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego w Szreniawie.

Z czym w Polsce kojarzy się Wielkopolska? Z Powstaniem Wielkopolskim, Lechem, Browarami, Volkswagenem, z rzetelnością i solidnością, a także z ziemniakami. Czyli z przysłowiowymi poznańskimi pyrami. Za pięć dni będą one miały swoje święto w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego w Szreniawie.
Muzeum zaprasza na imprezę należącą do cyklu Poznańska Pyra pięć dni. Choć przypomina, że w Europie ziemniaki uprawia się od XVII wieku, a w Polsce powszechnie od XIX wieku, a także, że polski ziemniak pochodzi z wyspy Chiloe, z terenu Chile, to nie tylko z historią chce zapoznać swoich gości, ale także ze sposobami zbiorów.
Dlatego na polu muzealnym będzie można być świadkiem prezentacji mechanicznego zbioru (przy użyciu konnej kopaczki gwiazdowej, elewatorowej, kombajnu ziemniaczanego) oraz wózków i wozów do transportu roślin okopowych. Zresztą – nie tylko oglądanie wchodzi w grę, bo chętni mogą przyłączyć się do tradycyjnego ręcznego zbierania ziemniaków!
A na polu muzealnym czekają nas następujące pokazy: transport w zaprzęgu konnym i wolim, prezentacja narzędzi do przenoszenia i przewożenia – w tym skrzynek do ziemniaków, pokaz pracy koni roboczych, pokaz wyciskania olejów naturalnych, a także – uwaga – prezentacja sprawnej lokomobili parowej Hipolina (H. Cegielski) i degustacja pyr z gzikiem z parownika.
Jak zapewnia Muzeum - „w budynku kawiarni młodzież będzie mogła uczestniczyć w wykonywaniu ozdób z ziemniaka (ziemniak w wycinance, wyroby ze skrobi ziemniaczanej i masy chlebowej, pieczęcie z ziemniaków, czy też w malowaniu koników)”. Będzie też konkurs wiedzy o ziemniakach z nagrodami – tymi ostatnimi są książki z serii przyrodniczych Wydawnictwa Zakamarki z Poznania.
W dobie popularności programów kulinarnych, będzie też coś dla ich miłośników: panie z Restauracji Bezstresowa w Poznaniu zaprezentują pokaz przygotowania zupy z ziemniaków.
Natomiast na placu głównym Muzeum zaprasza na pokaz przygotowania pasz z okopowych, przedstawienie przetworów z buraków (syrop buraczany, kwas burakowy), dań ziemniaczanych i potraw tradycyjnej kuchni z degustacją. W międzyczasie zaprezentowane będą wagi do ważenia ziemniaków, organizacje ochrony zwierząt i ciekawostka – zestawienie nazewnictwa ziemniaków.
Zagra Lwówecka Orkiestra Dęta, gości wozić będzie bryczka, a garncarze sprzedawać będą swoje wyrobi gliniane.
Warto wspomnieć o jeszcze jednej inicjatywie: Muzeum chce zaprosić Koła Gospodyń Wiejskich oraz osoby indywidualne do udziału w konkursie kulinarnym na najsmaczniejszy placek z surowych ziemniaków, czyli na „bambrzoka”. Przepis na niego i regulamin konkursu można znaleźć na stronie https://www.muzeum-szreniawa.pl/.
Trzeba zgłosić się i przynieść placek w dniu imprezy 8 października do godziny 12.00 do Pałacu.
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.