REKLAMA

Prawie co trzeci konsument chce jeść mięso z laboratorium

Redakcja - Prawo i Finanse
27.02.2018
chat-icon 0

Według badań przeprowadzonych na zlecenie Ingredient Communications, 60% wegan spróbowałoby mięsa produkowanego w laboratoriach.

fot. Fotolia.com
REKLAMA

Według badań przeprowadzonych na zlecenie Ingredient Communications, 60% wegan spróbowałoby mięsa produkowanego w laboratoriach.

Specjalistyczna agencja PR - Ingredient Communications zleciła firmie Surveygoo przeprowadzenie ankiety internetowej dla 1 000 konsumentów w Wielkiej Brytanii i USA. Respondentów poinformowano, że „czyste mięso” jest prawdziwym mięsem wyhodowanym z komórek w laboratorium i nie pochodzi od zwierząt. Następnie zapytano ich, czy byliby skłonni spożywać tego rodzaju mięso, gdyby było dostępne w sklepach i restauracjach. W sumie 29% stwierdziło, że tak, 38%, że nie, a pozostałe 33%, że nie wie.

Z badań udało się ustalić, że:

29% konsumentów w Wielkiej Brytanii i USA twierdzi, że spożywałoby mięso z laboratorium


40% Amerykanów chętnie jadłoby takie mięso


60% wegan jest gotowych spróbować takiego mięsa

– Łatwo zrozumieć, dlaczego tak wielu konsumentów pozytywnie reaguje na perspektywę jedzenia mięsa z laboratorium. Ludzie lubią jeść mięso, ale często czują się winni w kwestiach pokrewnych, takich jak dobrostan zwierząt i wpływ rolnictwa na środowisko. Mięso z laboratorium odnosi się do tych obaw, co stanowi niezaprzeczalną korzyść. Niemniej jednak byliśmy zaskoczeni tym, jak wielu respondentów wyraziło chęć jedzenia mięsa. Nasze badanie pokazuje, że pomysł ten jest atrakcyjny dla znacznej części konsumentów, szczególnie w Ameryce – powiedział Richard Clarke, założyciel i dyrektor zarządzający Ingredient Communications.

– Szczególnie interesujący był fakt, że weganie byli bardziej zainteresowani jedzeniem mięsa niż jakakolwiek inna grupa.

 Może tak być dlatego, że weganie bardziej niż jakakolwiek inna grupa szukają nowych, etycznych źródeł białka. 

Daje to interesujący potencjał firmom działającym w rozwijającym się „nowym” przemyśle mięsnym – dodał Clarke.

Patrząc na wyniki badań, firmy zajmujące się produkcją „czystego mięsa” prawdopodobnie jako rynek startowy obiorą Stany Zjednoczone, gdzie zainteresowanie tego typu żywnością jest największe.

(rpf) Krzysztof Przepióra, Ingredient Communications 

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA