fbpx
Daniele w Danii fot. Materiały promocyjne

Daniele w Danii

Napisał  Paź 15, 2022

Daniele, zwane po łacinie jako Dama Dama, mają w Danii długą historię. Naukowcy uważają, że daniele wyginęły w Danii podczas ostatniego okresu międzylodowcowego, ale w rzeczywistości znaleziono je w warstwach archeologicznych sięgających epoki wikingów. Wzmianki o nich znajdują się w księdze spisowej króla Waldemara z 1231 roku. / materiał promocyjny

 

Na Bliskim Wschodzie daniele występowały w sposób naturalny pod koniec ostatniej epoki lodowcowej, więc niewykluczone, że niektóre zwierzęta migrowały na północ Europy, gdy klimat stawał się cieplejszy. Daniele były tak popularne w średniowieczu, że wprowadzono je do większości krajów północnej Europy, aby można było na nie swobodnie polować.

Charakterystyka danieli

Pod względem wielkości daniele w Danii plasują się gdzieś pomiędzy najmniejszym gatunkiem - sarną, a największym - jeleniem szlachetnym. Byk daniela ma około 150 cm wzrostu, stojąc około 90 cm przy łopatce. Ich waga może być różna, od 60 do 120 kg. Łania jest nieco mniejsza, około 10 cm krótsza, i waży około 40-60 kg. Kolor sierści może być różny, ale zazwyczaj latem jest on blado-brązowy z białymi plamami, zimą zmieniający się na nieco ciemniejszy, bez białych plam. Niektóre osobniki mogą być całkowicie białe, podczas gdy inne są prawie całkowicie czarne. Bardzo ciemne warianty daniela mogą być mylone z sika, ale biała tylna część daniela ma trzy czarne pasy, które są bardzo wyraźne. W pełni rozwinięte daniele mają poroże w kształcie niekompletnej łopaty. W pierwszym roku życia u samców rozwija się poroże typu "spike". W języku duńskim "stanghjort" to określenie dwulatków, a "halvskuffel" to trzylatki. Poroże ma w tym momencie oba zęby brwiowe i kilka kolców. W wieku około trzech lat poroże danieli ma zazwyczaj kształt całkowicie palmowy, gdzie górna część poroża składa się z wyraźnie płaskiej części na każdym porożu. Podobnie jak w przypadku większości innych gatunków jeleni, poroże daniela z roku na rok staje się coraz większe. Naturalna długość życia daniela wynosi od 12 do 16 lat.

Obszary rujowe

Okres rykowiska rozpoczyna się zazwyczaj w połowie października i trwa do listopada. W tym czasie daniele poszukują większych polan, które są ich terenami rykowiska. To właśnie tam walczą ze sobą, a ‘panie’ przychodzą oglądać te walki. Okres ciąży wynosi 230 dni, a jeden płód rodzi się w maju/czerwcu. Młode karmione są mlekiem matek przez następne osiem miesięcy. Osiągają one dojrzałość do rozrodu w wieku około dwóch lat. Sarny, młode tworzą duże stada poza okresem rujowym. Daniele preferują starsze, jasne lasy z polanami i mieszaną roślinnością dolną. W lecie ich dieta składa się głównie z traw i ziół, natomiast jesienią i zimą jedzą zboża, nasiona i owoce, a pąki i pędy są w menu później. Badania wykazują, że pokarm spożywany przez sarny i daniele pokrywa ich zapotrzebowanie w ok. 75%, jednak daniele poruszają się w dużych stadach, są większe i pasą się znacznie efektywniej, dlatego często wypierają zwierzęta. Liczebność danieli w Danii znacznie wzrosła w ostatnim dziesięcioleciu i może to być jedna z przyczyn stagnacji, a nawet spadku liczebności saren w niektórych miejscach kraju.

Liczebność danieli wyprzedziła liczebność jeleni szlachetnych w 2016 roku, a poziom polowań wzrósł z około 1300 zwierząt w 2002 roku do 5700 w 2012 roku - ponad czterokrotnie w ciągu dekady. W 2021 roku - liczebność wzrosła do około 9 700 sztuk. Warunki dla danieli są w Danii naprawdę dobre, a one same stopniowo rozprzestrzeniły się na niemal wszystkie regiony kraju. Daniele nie są bynajmniej tak wrażliwe na zmienne warunki jak jelenie. W trakcie nagłych zmian warunków nie uciekają daleko i stosunkowo szybko wracają na swój ulubiony teren. Dlatego daniele nie rozprzestrzeniają się tak szybko jak jelenie, ale gdy już znajdą się na jakimś terenie, to trzeba wiele, aby je usunąć. Oznacza to również, że warto poświęcić trochę czasu na przyjrzenie się terytorium, aby wyznaczyć miejsca preferowane przez daniele. W ten sposób można się zorientować, gdzie umieścić ambonę lub dokąd wybrać się na polowanie.

Polowanie na daniele rozpoczyna się już 1 września, na długo przed rozpoczęciem okresu rujowego, natomiast polowanie na łanie i jelenie rozpoczyna się miesiąc później, 1 października. Należy jednak zaznaczyć, że są to krajowe okresy polowań, a w wielu rejonach wyznaczane są lokalne okresy. Istnieje duża różnica w sposobie polowania na daniele, ale często polega to na cichym podchodzie lub polowaniu z nagonki, gdzie zwierzęta są spokojnie przepychane przez teren i docierają do myśliwych czekających na ambonach. Do tej formy polowania nie jest wymagany żaden szczególny sprzęt czy ubranie. Najważniejsza jest umiejętność zachowania ciszy i posiadanie strzelby z dobrym celownikiem teleskopowym, a także powinno być Was kilku, abyście mogli przetransportować zwierzę, jeśli będziecie mieli szczęście je upolować. Wyciągnięcie z lasu ponad 60 kg dzikiego zwierzęcia jest dość trudnym zadaniem. fraya.pl

(rw) materiał promocyjny

Udostępnij: