Probiotyki w żywieniu bydła
Stosowanie probiotyków w żywieniu bydła, szczególnie cieląt, zyskało większą popularność po 1 stycznia 2006 roku, kiedy wprowadzono zakaz stosowania antybiotyków paszowych.
Stosowanie probiotyków w żywieniu bydła, szczególnie cieląt, zyskało większą popularność po 1 stycznia 2006 roku, kiedy wprowadzono zakaz stosowania antybiotyków paszowych.
Koszty zakupu probiotyków nie są niskie, jednak warto rozważyć włączenie ich do diety bydła, bowiem korzyści wynikające z ich stosowania mogą być wymierne. To przede wszystkim korzyści ekonomiczne, bowiem probiotyki poprawiają zdrowotność zwierząt, zwiększają przyrosty oraz poprawiają jakość paszy i jej wykorzystanie. Koszty żywienia bydła to ponad 50% wydatków ich utrzymania.
MRiRW o zasadach powrotu zwierząt do gospodarstw po chorobie
Żywienie z uwzględnieniem potencjalnych możliwości produkcyjnych zwierząt oraz procesów fizjologicznych zachodzących w całym organizmie, a szczególnie w żwaczu, należy tak prowadzić, aby nie dochodziło do zachwiania produkcji, występowania schorzeń metabolicznych prowadzących do pogorszenia rozrodu, zapaleń wymion, schorzeń racic oraz konieczności niekiedy długiego i kosztownego leczenia.
Dobroczynne działanie probiotyków jest wynikiem odpowiedniego doboru szczepów mikroorganizmów, które redukują bakterie patogenne w przewodzie pokarmowym ściśle pokrywając kosmki jelitowe, a utworzona w ten sposób warstwa uniemożliwia osiedlanie się bakterii chorobotwórczych, takich jak: Clostridium sp., Escherichia coli, Salmonella sp. Poprzez eliminację niepożądanej mikroflory jelitowej poprawiają ogólny stan zdrowia zwierząt, dzięki czemu lepiej wykorzystują paszę. Do produktów powstałych w wyniku metabolizmu bakterii należą też witaminy z grupy B - ważne z punktu widzenia przemian składników pokarmowych w organizmie zwierzęcia oraz jego zdrowia.
Choroba Niebieskiego Języka: Trzy nowe ogniska BT u bydła i owiec w Polsce
Probiotyki są grupą naturalnych dodatków paszowych - składnikiem paszy bezpiecznej, o najwyższej jakości. Nie są jednak klasyfikowane jako leki, nie podlegają więc regulacjom pozostałości w produktach oraz okresowi karencji.
Opinie co do słuszności stosowania tych preparatów są podzielone. Zwolennicy twierdzą, że wpływają na lepsze przyrosty masy ciała, lepszą zdrowotność zwierząt i rzadsze występowanie biegunek. Według przeciwników probiotyki mogą być odpowiedzialne m.in. za zakażenia, szkodliwą działalność metaboliczną, nadmierną stymulację układu odpornościowego u podatnych osobników.
Mikroflora żwacza skutecznie radzi sobie z probiotycznymi bakteriami kwasu mlekowego, co powoduje, że nie dochodzą do jelita cienkiego, w którym powinny działać. Gdyby preparaty bakterii kwasu mlekowego były chronione przed mikroorganizmami żwacza to ich stosowanie byłoby uzasadnione, szczególnie dla rekonwalescentów (np. po zatruciach pokarmowych).
Z drugiej strony stosowanie probiotyków bakteryjnych jest uzasadnione w żywieniu cieląt. W chwili urodzenia przewód pokarmowy cielęcia jest jałowy. Pierwsze zasiedlenie mikroflorą następuje wraz z pobraniem siary i mleka matki, ale drobnoustroje przenikają także ze środowiska młodego organizmu. W stanach zaburzeń jelitowych następuje zmiana jakościowa mikroflory, która prowadzi do zmian chorobowych. Podanie w tym przypadku probiotyku ogranicza rozwój bakterii patogennych, zwiększa aktywność endogennych enzymów jelitowych i odporność na schorzenia jelitowe, sprzyja również wytwarzaniu substancji bakteriostatycznych o działaniu antybiotykowym.
Choroba Niebieskiego Języka w Polsce: 10 ognisk BT w 2025 roku
Włączenie do diety bydła probiotyków może wyeliminować lub w znacznym stopniu ograniczyć stosowanie antybiotyków, co jest warunkiem otrzymywania zdrowej i bezpiecznej żywności.
(rzw) jm
Źródło: ODR
Uwaga Hodowcy: Piąte ognisko choroby niebieskiego języka (BTV-3)
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.