Produkty tradycyjnie wędzone na razie bez zmian
Komisja Europejska poinformowała, że zamierza rozpocząć ponowną ocenę w zakresie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi WWA.

Komisja Europejska poinformowała, że zamierza rozpocząć ponowną ocenę w zakresie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi WWA.
Dopóki ewentualna zmiana nie zostanie wprowadzona, producenci wędlin mogą korzystać z dotychczasowych metod wędzenia.

Wspominamy wielkich konstruktorów: Bolesław Rostowski – współtwórca kombajnu Bizon

Hodowla brojlerów – jak wyprodukować zdrowe i wysokiej klasy mięso
Aktualnie w ministerstwie rolnictwa przygotowywany jest projekt zmiany rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2014 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mięsnych wędzonych w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA) (Dz. U. poz. 1845) − w zakresie terminu jego obowiązywania.
W pierwszej połowie 2017 r. eksperci z państw członkowskich omówią i ocenią te informacje na forum Komitetu Ekspertów ds. Zanieczyszczeń Przemysłowych i Środowiskowych.

Ważna odpowiednia wilgotność przechowywanego ziarna
Po uwzględnieniu wyników dyskusji i oceny Komisja, w przypadku zaistnienia takiej potrzeby, może opracować i przyjąć zmianę przepisów dotyczących odstępstwa dla produktów wędzonych tradycyjnie.
(rpf)

2 maja – Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.