REKLAMA

Profilaktyka w ochronie chlewni przed chorobami

Redakcja - Zwierzęta
04.10.2016
chat-icon 0

Choroby zawsze wiążą się z załamaniem opłacalności produkcji i są przyczyną dużych strat gospodarczych. Ryzyko wystąpienia chorób można ograniczyć odpowiednio zabezpieczając chlewnię i gospodarstwo.

Agro Brand
REKLAMA

Choroby zawsze wiążą się z załamaniem opłacalności produkcji i są przyczyną dużych strat gospodarczych. Ryzyko wystąpienia chorób można ograniczyć odpowiednio zabezpieczając chlewnię i gospodarstwo.

Działania profilaktyczne służą zminimalizowaniu ryzyka powstania i rozprzestrzeniania się chorób, dlatego warto zwrócić na nie uwagę w obrębie własnego gospodarstwa.

Usytuowanie chlewni. Najlepiej, gdy budynki inwentarskie znajdują się daleko od dróg, jeśli jednak chlewnia znajduje się w pobliżu drogi warto zaopatrzyć otoczenie gospodarwstwa w maty dezynfekcyjne.

Należy przy tym pamiętać jednak o ich regularnym wymienianiu, gdyż zanieczyszczone i zużyte, w zbyt małych stężeniach środków dezynfekcyjnych nie stanowią skutecznej bariery przed wirusami. Naturalnym zabezpieczeniem przed rozprzestrzenianiem się chorób są pasy drzew i krzewów, dlatego warto posadzić je w otoczeniu chlewni.

Środki transportujące świnie oraz osoby obsługujące przewóz. Pojazdy należy dokładnie myć i dezyfekować po każdym rozładunku zwierząt, a osoby obsługujące transport miały ograniczony kontakt z chlewnią.

Szczelne wejście do chlewni, uniemożliwiające dostanie się do wewnątrz innych zwierząt – kotów, psów, gryzoni, dzików, a także owadów będących potencjalnymi czynnikami przenoszącymi choroby.

- Osoby z zewnątrz, jak choćby weterynarz, powinny przed wejściem do chlewni bezwzględnie zakładać odzież ochronną, która każdorazowo jest dezynfekowana.

- Zaopatrywać się w żywność dla świń i ściółkę z pewnego źródła, ponieważ zakażenia mogą przedostać się do chlewni również tą drogą.

Przeprowadzanie regularnej dezynfekcji w chlewniach za pomocą wody z detergentami pamiętając o oczyszczeniu ściółki, kanałów wentylacyjnych, sprzętu, paszy. Dezynfekcję przeprowadza się zawsze od sufitu w kierunku podłogi.

Nowe zwierzęta wprowadzane do chlewni powinny posiadać stosowne świadectwa weterynaryjne potwierdzające ich zdrowotność oraz przejść 2-tygodniową kwarantannę, aby przyzwyczaiły się do nowego miejsca.

(rzw) rp

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA