REKLAMA

Promocja dobrego pieczywa na Święcie Chleba w Poznaniu

Redakcja - Zdrowie
31.08.2016
chat-icon 0

Niespełna 50 kg pieczywa rocznie zjada statystyczny Polak; zdaniem piekarzy, coraz więcej osób sięga po produkty droższe i lepszej jakości. W sobotę w Poznaniu walory dobrego pieczywa promowane będą podczas 18. Święta Chleba.

Agro Brand
REKLAMA

Niespełna 50 kg pieczywa rocznie zjada statystyczny Polak; zdaniem piekarzy, coraz więcej osób sięga po produkty droższe i lepszej jakości. W sobotę w Poznaniu walory dobrego pieczywa promowane będą podczas 18. Święta Chleba.

Z roku na rok w kraju maleje liczba piekarni. Jak powiedział PAP prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP Stanisław Butka, w Polsce działa ok. 9,5 tys. takich zakładów.

„Otwierają się nowe, ale i tak liczba piekarni kurczy się o ok. 300 – 500 rocznie. Będzie ich jeszcze mniej, bo jemy mniej pieczywa. Przy obecnym spożyciu - piekarni wciąż jest zbyt dużo” - powiedział.

Zdaniem Butki, po latach wyraźnego spadku ilości spożywanego pieczywa w Polsce, obecnie sytuacja ustabilizowała się. Jak stwierdził, szacunki wskazują, że Polacy jedzą przeciętnie ok 47–49 kg pieczywa rocznie.

„Coraz więcej osób przekonuje się do droższego, dobrego pieczywa rzemieślniczego. Mamy i takich klientów, którzy kupują pieczywo po 20 zł za kilogram. Rośnie też wiedza na temat walorów pieczywa ciemnego” – powiedział.

Zdaniem piekarzy, wciąż wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy z różnicy pomiędzy tanimi produktami oferowanymi przez wiele sieci handlowych a dobrym pieczywem, wytwarzanym w piekarniach rzemieślniczych. „Od 10 lat walczymy o to, by było rozróżnienie między chlebem i wyrobami chlebopodobnymi” – powiedział Butka. Jak dodał, na razie starania te nie przyniosły rezultatu.

„Pewnym sukcesem jest wymóg umieszczania informacji przy produktach, które były najpierw zamrożone, później rozmrożone i podpieczone. Ale nie zawsze i nie wszędzie te informacje są umieszczane tak, by klienci je widzieli” – dodał Piotr Koperski z zarządu Stowarzyszenia.

Piekarze skarżą się też na brak chętnych do nauki fachu. Ich zdaniem, młodzi ludzie i ich rodzice często przedkładają zdobycie wyższego wykształcenia nad naukę zawodu.

„Ostatnio sytuacja nam się nieco poprawiła, w Poznaniu mamy kilkunastu uczniów, którzy poznają zawód piekarza. To efekt prowadzonej w gimnazjach Poznania i powiatu poznańskiego promocji zawodów rzemieślniczych” – powiedział PAP Koperski.

Promocji pieczywa dobrej jakości, spożywania produktów zbożowych i popularyzacji zawodu piekarza służy organizowane w Poznaniu po raz 18. Święto Chleba. W tym roku odbędzie się ono 3 września. Zaplanowano występy artystyczne, prezentacje nowości piekarni z Poznania i regionu, będą też pokazy wypieku i degustacje.

Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP zrzesza ok. 200 piekarni rzemieślniczych z całego kraju. Organizatorem Święta Chleba, poza Stowarzyszeniem, jest też Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. (PAP)

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA