REKLAMA

Przebiałkowanie u kur – objawy

Redakcja - Zwierzęta
03.12.2023
Lubię to
Lubię to
1
Super
Super
0
Haha
Haha
0
Smutny
Smutny
0
Szok
Szok
0
Zły
Zły
0
chat-icon 2

Dieta ma istotny wpływ na nieśność kur. Odpowiednio zbilansowane i kompleksowe żywienie jest niezwykle ważne, gdyż stanowi fundament dla efektywności produkcji jaj.

REKLAMA

Składniki odżywcze, tj. białko, wapń, aminokwasy, mają bezpośredni wpływ na procesy metaboliczne, rozwój układu rozrodczego, jakość skorupy jaj oraz regularność ich składania. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że zarówno niedobór jak i nadmiar białka u kur mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, a także nieśność ptaków.

  1. Przebiałkowanie u kur oznacza wyższe stężenie białka w diecie niż jest ono potrzebne.
  2. Wartość procentowa białka w diecie kur nie powinna przekraczać 20%.
  3. Do przebiałkowania najczęściej dochodzi przez nadużywanie wysokobiałkowej paszy oraz niedostosowywanie proporcji składników do potrzeb ptaków w danych okresach.
  4. Przebiałkowanie może prowadzić u kurcząt do uzyskania nieprawidłowego wzrostu ciała, a u dorosłych osobników do zmiany zachowania, obniżenia liczby znoszonych jaj czy pogorszenia twardości skorupek, a także zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego.
  5. Nadmiar białka w paszy warto weryfikować akredytowanych laboratoriach.
  6. Kury potrzebują 20-22 g białka dziennie. Latem, aby pokryć to zapotrzebowanie, ze względu na obniżony apetyt warto wybierać niskoenergetyczne pasze o zwiększonym stężeniu najważniejszych składników odżywczych. Zimą natomiast należy wybierać wysokoenergetyczną żywność, aby ułatwić ptakom przetrwanie w niższych temperaturach.

Czym można przedawkować białko u kur?

Przebiałkowanie u kur to stan, w którym proporcje protein w diecie tych ptaków przekraczają ich fizjologiczne potrzeby. To zaburzenie metaboliczne mogące prowadzić do różnych powikłań zdrowotnych - szczególnie przy długotrwałym występowaniu Ilość białka powinna być dostosowywana do okresu nieśności. Zakłada się, że wartość procentowa protein w mieszance paszy nie powinna przekraczać 20%.

Przebiałkowanie często wynika z nadmiernego podawania wysokobiałkowej paszy lub bagatelizowania zmian w proporcjach składników pokarmowych w diecie z uwzględnieniem okresu nieśności. Ważne jest, aby stosować zbilansowane plany żywieniowe, dostosowane do etapów życiowych kur, uwzględniające odpowiednie proporcje białka, aminokwasów oraz wapnia. Te trzy składniki stanowią fundament zbilansowanej diety tych ptaków.

Przebiałkowanie organizmu – objawy u kur

Przebiałkowanie u kur może objawiać się różnymi symptomami. Aby uchronić ptaki przed problemami zdrowotnymi w tym zakresie, zawsze warto weryfikować skład pasz i dostosowywać je do potrzeb zwierząt, okresu życia oraz nieśności.

Aspekt ten jest niezwykle istotny w przypadku kurcząt. Nadmiar białka może prowadzić do nieprawidłowego wzrostu ciała, co z kolei znacząco wpływa na zdrowie i wydajność kur w późniejszych etapach życia.

Nadmiar białka w diecie może prowadzić do zmniejszenia ilości jaj składanych przez kury. Niekiedy występują również problemy z jakością skorupek. Ponadto czasem może dochodzić do zmian w zachowaniu kur, takich jak osłabienie, apatia lub niepokój.

To właśnie te objawy zwykle są zauważalne dla właścicieli kur w pierwszej kolejności. Przedawkowanie białka objawia się niekiedy także zaburzeniami w układzie pokarmowym, czemu najczęściej towarzyszy biegunka.

Nadmiar białka w paszy – jak weryfikować?

Przeprowadzenie analizy chemicznej składu paszy przez akredytowane laboratorium może dostarczyć precyzyjnych informacji na temat zawartości białka oraz innych składników odżywczych. Warto więc sprawdzać, czy dany producent posiada odpowiednie certyfikaty jakościowe i działa zgodnie ze współczesnymi normami.

Staranne ważenie składników i stosowanie się do wytycznych dotyczących żywienia kurcząt są istotne dla zapewnienia równowagi składników odżywczych w diecie. Monitorowanie zachowania kur oraz wydajności produkcji jaj może dostarczyć wskazówek na temat potencjalnego nadmiaru białka w paszach.

Spadki wydajności, zmiany w zachowaniu lub problemy zdrowotne mogą być sygnałem, że warto zbadać skład paszy lub wymienić ją na inną.

Przedawkowanie białka – wpływ diety na nieśność kur

W przypadku kur niosek dzienna potrzeba białka wynosi około 20-22 g. Oczywiście główny sposób na dostarczenie kurom odpowiedniej podaży białka obejmuje dbałość o dobór paszy i weryfikacja jej składu. Ważne jest dostosowanie diety do zmieniających się warunków atmosferycznych.

Latem, kiedy apetyt niosek maleje, zaleca się stosowanie pasz o niższej wartości energetycznej, ale jednocześnie zwiększonej zawartości białka i innych składników odżywczych. Dzięki temu uchronimy kury przed niedoborami protein, wapnia czy aminokwasów.

Z kolei zimą konieczne jest dostarczenie większej ilości wysokiej jakości paszy, aby sprostać zapotrzebowaniu kur niosek w niższych temperaturach. Dopasowanie składu pożywienia do zmieniających się potrzeb jest kluczowe dla zapewnienia optymalnego poziomu żywienia i zdrowia ptaków.

(rzw)

Lubię to
Lubię to
1
Super
Super
0
Haha
Haha
0
Smutny
Smutny
0
Szok
Szok
0
Zły
Zły
0
chat-icon 2

REKLAMA

Polecane

Komentarze (2)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


maria 22.11.2023

niestety w tych trudnych czasach trrzeba sie przygotowac na rózne choroby zwierzat i wiedziec co robic jak juz sie przytrafi

1 0
Odpowiedzi (1)
ewelina

@maria kurki to cudowne zwierzęta ale trzeba o nie odpowiednio zadbać to się odwdzięczą dorodnymi i zdrowymi jajkami ;-)

0 0
REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA