REKLAMA

Przegląd gatunków drewna do kominka

Redakcja - Rozrywka
06.09.2016
Lubię to
Lubię to
0
Super
Super
0
Haha
Haha
0
Smutny
Smutny
0
Szok
Szok
0
Zły
Zły
0
chat-icon 0

Warto za czasu pomyśleć o jesiennych chłodach i zaopatrzyć się w drewno do kominka. Jakie wybrać i gdzie kupić?

Agro Brand
REKLAMA

Warto za czasu pomyśleć o jesiennych chłodach i zaopatrzyć się w drewno do kominka. Jakie wybrać i gdzie kupić?

W kominku najlepiej palić drewnem liściastym. W przeciwieństwie do iglastego zawiera mało żywicy, dzięki czemu kominek dłużej pozostaje czysty. Im więcej żywicy zawiera drewno, tym więcej dymu i sadzy osadzającej się w przewodzie kominowym i na ścianach kominka. Przesezonowane drewno liściaste pali się równomiernie, spokojnie i mało strzela.

Za najbardziej wartościowe uważa się grab, dąb i buk, które są gatunkami drewna twardego, dzięki czemu mają wysoką kaloryczność i oddają najwięcej ciepła. Gorsze parametry ma drewno lekkie, miękkie, takie jak topola i lipa. Jest tańsze niż dąb czy buk, jednak wypala się szybciej, więc trzeba częściej dokładać do kominka i potrzeba go niemalże dwukrotnie więcej, aby uzyskać i utrzymać taką samą temperaturę w domu jak w przypadku palenia twardymi gatunkami drewna.

Zaleca się, aby palić drewnem odpowiednio wysuszonym, tzn. najlepiej o wilgotności 12-20%. Oznacza to, że drewno powinno przeleżeć około dwóch lat zanim trafi do kominka. Tylko palenie drewnem dobrze wysuszonym jest efektywne – im więcej wilgoci w drewnie, tym niższa kaloryczność, a co za tym idzie – mniej ciepła, dłuższe rozpalanie i dużo dymu.

Jeśli posiadamy odpowiednio dużo miejsca możemy zaopatrzyć się w tańsze drewno mokre, które będzie sezonowane na naszym podwórkuGdy palimy w kominku dużo i często taka inwestycja na pewno się opłaci. Mokre drewno jest znacznie tańsze od suchego. Niezależnie od tego, czy kupimy mokre czy suche, należy przechowywać je na dworze w pryzmach pod zadaszeniem, zapewniając izolację od podłoża (palety, legary, ruszt) i dobrą cyrkulację powietrza. Pozwoli uniknąć to chłonięcia wilgoci i pleśnienia. Niesezonowane drewno można kupić w nadleśnictwach. Najczęściej sprzedawane jest ono w metrowych kawałkach, więc wymaga dodatkowej pracy pocięcia na mniejsze szczapki, jednak zaletą jest niska cena oraz korzystniejszy przelicznik kubika.

Natomiast przygotowane do bezpośredniego palenia jest drewno suche, które można nabyć w tartakach i składach opału. Takie drewno zazwyczaj jest już sezonowane co najmniej od roku. Dąb – twardy, bardzo kaloryczny, daje bardzo dużo ciepła. Długo i równomiernie się pali. Nadaje się również do wędzenia mięsa. Buk – podobnie jak dąb, długo się pali i daje dużo ciepła. Grab – uważany za najbardziej wartościowy gatunek drewna. Niezmiernie kaloryczny, oddaje bardzo dużo ciepła, choć nie pali się dużym płomieniem. Brzoza – posiada średnią wartość opałową. Pali się łatwo, ale również szybko się wypala. Zawiera mało substancji smolistych.

Drzewa owocowe – drewno jabłoni, gruszy, wiśni można wykorzystać do wędzenia mięsa ze względu na przyjemny aromat. Nadają się do palenia w kominku – palą się dość długo i równo. Topola – ma małą wartość opałową przez co wypala się bardzo szybko. Wysuszone drewno topoli nadaje się na rozpałkę. Olcha – wspaniale nadaje się do wędzenia, natomiast słabo wysuszone drewno pali się bardzo źle.

(rw) jm

Portal rolniczy www.okiemrolnika.pl przyfgotowuje dla Was każdego dnia wiadomości rolnicze z następujących dziedzin rolnictwa: technika rolnicza, uprawa, zwierzęta (bydło mięsne i mleczne, trzoda chlewna, drób), prawo i finanse, więcej niż rolnictwo...

Lubię to
Lubię to
0
Super
Super
0
Haha
Haha
0
Smutny
Smutny
0
Szok
Szok
0
Zły
Zły
0
chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA