REKLAMA

Rasy gęsi hodowlanych


Gęsi nie są zbyt popularne w polskiej kuchni, jednak stanowią 10% polskiej hodowli drobiu.

Polska to kraj, który przoduje w Europie pod względem produkcji gęsiny oraz jej pierza i puchu. Choć na polskich stołach goszczą dość rzadko, stanowią 10 procent drobiu hodowlanego, czyli ponad milion sztuk. Coraz więcej osób decyduje się na ich hodowlę ze względu na fakt, że jej koszty są niskie, a zyski – bardzo wysokie.

fot. Adobe Stock
REKLAMA
Gęsi nie są zbyt popularne w polskiej kuchni, jednak stanowią 10% polskiej hodowli drobiu.[/caption]

Polska to kraj, który przoduje w Europie pod względem produkcji gęsiny oraz jej pierza i puchu. Choć na polskich stołach goszczą dość rzadko, stanowią 10 procent drobiu hodowlanego, czyli ponad milion sztuk. Coraz więcej osób decyduje się na ich hodowlę ze względu na fakt, że jej koszty są niskie, a zyski – bardzo wysokie.

W Polsce hoduje się wiele ras gęsi, a główny podział dotyczy szybkości ich dojrzewania, co ma nierozerwalny związek z miejscem ich występowania.

Gęsi hodowlane – rasy i ich podział

Rasy gęsi hodowane w Polsce zostały podzielone przez ekspertów ze względu na to, jak szybko dojrzewają, co decyduje również o ich późniejszym przeznaczeniu. Wyróżniamy więc rasy gęsi wcześnie dojrzewające, czyli odmiany mięsno-tłuszczowe, a także późno dojrzewające, czyli smalcowe. Warto wiedzieć, że naszą rodzimą gęsią jest gęś biała kołudzka, która została uznana za odrębną rasę w 2012 roku, której historia sięga jednak aż roku 1962, kiedy to Doświadczalny Zakład Zootechniki podjął prace nad wyhodowaniem gęsi, która wyróżniałaby się wysokim wskaźnikami przyrostu oraz zapłodnień jaj. Dzisiaj gęś biała kołudzka stanowi aż 90 procent populacji gęsi w naszym kraju.

Rasy gęsi – gęś biała kołudzka

Do stworzenia tej rasy gęsi wykorzystano gęś białą włoską. Podczas prac przykładano bardzo dużą wagę do tego, by ptaki cechowały się doskonałą zdrowotnością oraz odpornością. Gęś biała kołudzka należy do ras gęsi hodowanych w Polsce w celu pozyskania mięsa, ale również jaj i puchu, który odznacza się naprawdę wysoką jakością. Świadczy o tym fakt, że chętnie wykorzystuje się go do produkcji pościeli oraz kurtek wysokogórskich.

Gęsi te posiadają białe umaszczenie i pomarańczowe dzioby oraz nogi. Ich głowy są małe, a oczy wysoko osadzone. Kształt gęsi przypomina literę “S”, choć gąsiory są bardziej spionizowane od gęsi, a także ważą średnio o 2 kilogramy więcej. Rasa ta wyróżnia się bardzo dobrą nieśnością, plasującą się na poziomie 50-70 jaj w sezonie. W jej przypadku najczęściej stosowany jest chów intensywny, do czego samice są świetnie zaadaptowane dzięki zaburzonemu instynktowi wychowywania piskląt. Ze względu na liczne atuty tej rasy gęsi stanowi ona źródło zdrowego mięsa.

Gęsi – rasy mięsne i smalcowe

Do popularnych ras gęsi hodowanych w Polsce zalicza się ponadto gęś pomorską, która jest jedną z ras późno dojrzewających. Do jej rozlicznych zalet należą przede wszystkim dobre dostosowanie do złych warunków klimatycznych, świetna zdrowotność i odporność. Nadaje się do chowu pastwiskowego, a dzięki silnemu umięśnieniu w części piersiowej często wykorzystuje się ją do tworzenia mieszańców. Są to gęsi, które cechują się dobrą nieśnością na poziomie 39 jaj. Co więcej, każda gęś może odchować aż 22 pisklęta.

Wśród popularnych ras gęsi warto wymienić także gęsi podkarpackie, lubelskie czy garbonose, które należą do odmian południowych. Podobnie jak gęś biała kołudzka dojrzewają wcześnie, a więc pozyskuje się z nich głównie mięso. Gęsi podkarpackie wykazują bardzo dobrą odporność, a dzięki delikatnym kościom – świetną wydajność rzeźną. Pióra pochodzące od tej rasy są cenione za wysoką jakość. Gęsi lubelskie to natomiast chętnie wykorzystywana odmiana do chowu przydomowego. W jej przypadku tuszka jest doskonale wykształcona i zawiera stosunkowo małą ilość tłuszczu. Świetnie adaptują się do warunków panujących lokalnie. Gęsi garbonose z kolei charakteryzują się wysokimi wskaźnikami rozrodu, o czym świadczy fakt, że w trakcie sezonu od 1 samicy można pozyskać od 49 do nawet 60 jaj. Są ponadto wydajne pod względem rzeźnym.

Największe rasy gęsi

Jeżeli chodzi o rasy gęsi hodowane w Polsce, to zdecydowanie największą z nich jest gęś Landes, sprowadzone do naszego kraju z Francji już w 1986 roku. U nas tę rasę wykorzystuje się głównie do doskonalenia naszej populacji gęsi, może bowiem się ona pochwalić wieloma niezaprzeczalnymi atutami. Przede wszystkim wyróżniają ją zdrowotność i odporność na niekorzystne warunki środowiskowe, ale również możliwość zastosowania w ich przypadku chowu intensywnego. Hodowcy podkreślają, że hodowla nie jest wymagająca i z powodzeniem może być przyzagrodowa.

Największe rasy gęsi, czyli w przypadku Polski Landes, są też bardzo urodziwe – posiadają szare upierzenie na szyi, głowie i grzbiecie oraz białe na brzuchu i tułowiu. Nieśność jaj plasuje się na poziomie 44-50, co jest doskonałym wynikiem.

Gęsi hodowlane – rasy krajowe

Krajowe rasy gęsi to oczywiście te, które występują na danym obszarze geograficznym, w tym przypadku w Polsce. Ich atutem jest to, że są zaadaptowane do warunków lokalnych, dlatego hodowcy tak często wybierają właśnie je do swoich gospodarstw. Wykazują się odpornością na choroby i wirusy typowe dla danego środowiska, a dzięki hodowcom są nieustannie udoskonalane. Rasy gęsi hodowane w Polsce dają mięso, które, choć w Polsce jest mało doceniane, na Zachodzie cieszy się ogromną popularnością ze względu na wysoką jakość i pełny smak. Szeroko cenione jest również pozyskiwane z nich pierze.

(rzw)


REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA