REKLAMA

Regularne spożywanie jaj pomaga w walce z demencją?

Redakcja - Zdrowie
22.09.2019
chat-icon 0

Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie we Wschodniej Finlandii, spożycie jaj i mięsa drobiowego może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją.

fot. Adobe Stock
REKLAMA

Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie we Wschodniej Finlandii, spożycie jaj i mięsa drobiowego może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją. 

Nowe naukowe dowody sugerują, że jaja odgrywają istotną rolę w ochronie mózgu w procesie starzenia. Badania wykazały, że spożycie fosfatydylocholiny, która była dostarczana w diecie przez jedzenie jaj i mięsa drobiowego, wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.

Cholina uznawana jest za niezbędny składnik odżywczy, a produkty drobiarskie należą do jednych z najcenniejszych jej źródeł. Cholina jest niezbędna do tworzeni acetylocholiny – neuroprzekaźnika. Prowadzone badania już powiązały jej spożywanie z wpływem na zwiększoną funkcją poznawczą i zapobieganie chorobie Alzheimera, która uważana jest za najczęstszą przyczynę demencji.

Dobrą wiadomością dla konsumentów jest fakt, że produkty bogate w cholinę są tak łatwo dostępne i niedrogie. Źródłami fosfatydylocholiny w diecie badanych osób były jaja (39%) i różnego rodzaju mięso (37%).

(rw) jp / Źródło: KIPDiP

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA