Rekordowa liczba krów pod oceną wartości użytkowej
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka poinformowała, że ponad 800 tysięcy krów z 20 020 gospodarstw znajduje się podoceną wartości użytkowej bydła mlecznego.
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka poinformowała, że ponad 800 tysięcy krów z 20 020 gospodarstw znajduje się pod oceną wartości użytkowej bydła mlecznego.
Rekordowa liczba krów znajdujących się pod oceną jest zdaniem federacji wynika z faktu, że gospodarstwa coraz częściej nastawiają się na obieranie typowo mlecznego kierunku produkcji.
Dla kogo dofinansowanie do zakupu buhajów?
Federacja twierdzi także, że hodowcy i producenci mleka zdali sobie sprawę, że konieczne jest intensyfikowanie działania w kierunku obniżenia kosztów produkcji, a tylko regularny monitoring danych o wydajności krów i składzie ich mleka, daje taką możliwość.
Regiony, gospodarstwa i liczba zwierząt podlegających ocenie:
Dobrostan zwierząt: Termin na określenie przeznaczenia bydła do opasu w IRZplus wydłużony
Region
|
Liczba gospodarstw
Jak dbać o dojarkę, aby była w dobrym stanie technicznym? |
Liczba krów
Części do dojarek – klucz do efektywnej hodowli bydła |
Parzniew | 11 561
|
412 421 |
Poznań
Sposoby żywienia bydła opasowego. Który z nich jest najbardziej odpowiedni? |
4 197
|
211 516
Ile wymion ma krowa? |
Bydgoszcz | 4 262
|
176 633 |
Razem
Praktyka zapewnienia wypasu – do 9 października oświadczenie lub rejestr |
20 020
|
800 570
Nowoczesne metody zarządzania stadem bydła: Jak technologia zmienia hodowlę |
O tym, że hodowla krów mlecznych w Polsce rozwija się w sposób prawidłowy, świadczy coraz lepsza wydajność użytkowa zwierząt.
Średnia wydajność krów, które były poddane ocenie, wyniosła w 2017 roku wyniosła 8150 kg mleka, 333 kg tłuszczu (4,08%) i 276 kg białka (3,38%), co w stosunku do roku 2016 daje wzrost aż o 285 kg, w tym 10 kg tłuszczu (-0,03% tł) i 11 kg białka (+0,01% bi).
(rzw) Krzysztof Przepióra, PFHBiPM
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.