REKLAMA

Ruszył eksport polskich jabłek do Chin!


Kontroli w bieżącym sezonie zostały poddane oraz zarejstrowane przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa 453 sady oraz 135 pakowalni.

Agro Brand
REKLAMA

Kontroli w bieżącym sezonie zostały poddane oraz zarejstrowane przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa 453 sady oraz 135 pakowalni.

Dopuszczenie eksportu z Polski do Chin świeżych owoców - jabłek stanowi zwieńczenie starań Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ambasady RP w Chinach, Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz zainteresowanych podmiotów gospodarczych, rozpoczętych w sierpniu 2014 roku, poprzez złożenie wniosku wraz z koniecznym opracowaniem na temat zasad produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem standardów ochrony przed szkodnikami i chorobami.

Od czasu złożenia wniosku o dopuszczenie eksportu polskich jabłek na chiński rynek, pomiędzy Głównym Inspektoratem a Generalnym Urzędem ds. Nadzoru Jakości, Inspekcji i Kwarantanny Chin (AQSIQ), przy udziale Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, toczyły się intensywne negocjacje i odbyły się liczne spotkania.

Na zaproszenie Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, w ramach toczącej się procedury, we wrześniu 2015 r. został przeprowadzony przez inspektorów chińskich pierwszy audyt polskiego systemu produkcji, z uwzględnieniem zasad nadzoru nad stanem fitosanitarnym sadów i ich ochroną przed agrofagami.
Między innymi dzięki pozytywnym wynikom tego audytu, w dniu 20 czerwca 2016 r. został podpisany Protokół w sprawie warunków eksportu jabłek z Polski do Chin. W dalszej kolejności, w październiku 2016 roku został przeprowadzony przez chińskich inspektorów kolejny audyt w celu oceny sposobu wdrożenia przez Polskę wymogów fitosanitarnych ustalonych w Protokole.


Eksperci AQSIQ zaznaczyli, że zapisy Protokołu zostały wykonane i wdrożone przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Na inspektorach AQSIQ wywarły duże wrażenie: wieloletnia tradycja uprawy jabłek w Polsce, standardy technologii uprawy, jak również wykorzystywanie metod integrowanej ochrony i integrowanej produkcji jabłek.

W ich ocenie stosowanie takiego systemu wpływa na wysoką jakość uzyskiwanego produktu, w szczególność poprzez zmniejszenie ilości zużytych środków ochrony roślin, a równocześnie wywiera pozytywny wpływ na środowisko naturalne.


Należy zaznaczyć, że zakończenie procedury w ciągu dwóch lat od złożenia wniosku należy postrzegać jako wielki sukces Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, polskich służb dyplomatycznych, a także polskich przedsiębiorców i producentów.
Jak wynika z informacji uzyskanych przez Ambasadę jest to jak dotąd najszybciej przeprowadzony proces negocjacyjny w celu dopuszczenia świeżych owoców lub warzyw do chińskiego rynku wśród wszystkich państw członkowskich UE.

(rup) rp / źródło: MRiRW


REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA