Ruszył eksport polskich jabłek do Chin!
Kontroli w bieżącym sezonie zostały poddane oraz zarejstrowane przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa 453 sady oraz 135 pakowalni.

Kontroli w bieżącym sezonie zostały poddane oraz zarejstrowane przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa 453 sady oraz 135 pakowalni.
Dopuszczenie eksportu z Polski do Chin świeżych owoców - jabłek stanowi zwieńczenie starań Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ambasady RP w Chinach, Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz zainteresowanych podmiotów gospodarczych, rozpoczętych w sierpniu 2014 roku, poprzez złożenie wniosku wraz z koniecznym opracowaniem na temat zasad produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem standardów ochrony przed szkodnikami i chorobami.

Wspominamy wielkich konstruktorów: Bolesław Rostowski – współtwórca kombajnu Bizon
Od czasu złożenia wniosku o dopuszczenie eksportu polskich jabłek na chiński rynek, pomiędzy Głównym Inspektoratem a Generalnym Urzędem ds. Nadzoru Jakości, Inspekcji i Kwarantanny Chin (AQSIQ), przy udziale Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, toczyły się intensywne negocjacje i odbyły się liczne spotkania.
![]()
Iran eksportuje jaja konsumpcyjne do Rosji. Na początek nawet 160 tys. ton
Na zaproszenie Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, w ramach toczącej się procedury, we wrześniu 2015 r. został przeprowadzony przez inspektorów chińskich pierwszy audyt polskiego systemu produkcji, z uwzględnieniem zasad nadzoru nad stanem fitosanitarnym sadów i ich ochroną przed agrofagami.
Eksperci AQSIQ zaznaczyli, że zapisy Protokołu zostały wykonane i wdrożone przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Na inspektorach AQSIQ wywarły duże wrażenie: wieloletnia tradycja uprawy jabłek w Polsce, standardy technologii uprawy, jak również wykorzystywanie metod integrowanej ochrony i integrowanej produkcji jabłek.
![]()
2 maja – Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej
W ich ocenie stosowanie takiego systemu wpływa na wysoką jakość uzyskiwanego produktu, w szczególność poprzez zmniejszenie ilości zużytych środków ochrony roślin, a równocześnie wywiera pozytywny wpływ na środowisko naturalne.

Brazylijski drób wraca na rynek chiński
Jak wynika z informacji uzyskanych przez Ambasadę jest to jak dotąd najszybciej przeprowadzony proces negocjacyjny w celu dopuszczenia świeżych owoców lub warzyw do chińskiego rynku wśród wszystkich państw członkowskich UE.
(rup) rp / źródło: MRiRW

Polska wołowina pojedzie do Tajlandii
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.