Rynek mleka: Global Dairy Trade przełamał trend spadkowy
Trend spadkowy na GDT (Global Dairy Trade) trwał od wielu notowań, zmiana nastąpiłapodczas ostatniej aukcji, bowiem spadki wyhamowały, a wzrost indeksu na drugiej kwietniowej aukcji wyniósł 3,2% przy średniej cenie na poziomie 3 362 USD.

Global Dairy Trade jest indeksem cenowym związanym przede głównie z Nową Zelandią, jednak wpływ jego notowań obejmuje kilkanaście rynków walutowych.
Na wzrost notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich przełożyły się dodatnie notowania indeksu, a największe wzrosty zostały odnotowane w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku oraz sera Cheddar.

Stres cieplny u krów mlecznych szczególnie dokuczliwy latem
Wyniki ostatniej sesji z 18 kwietnia 2023 roku:
- odtłuszczone mleko w proszku +7,0% - cena 2 776 USD/t,
- ser Cheddar +5,7% - cena 4 411 USD/t,
- masło +4,9% - cena 4 821 USD/t,
- bezwodny tłuszcz mleczny +4,7% - cena 4 981 USD/t,
- pełne mleko w proszku +1,0% - cena 3 089 USD/t,
- laktoza – nie była oferowana,
- maślanka w proszku – nie była oferowana,
- serwatka w proszku – nie była oferowana.
- W Polsce ceny surowca utrzymywały w 2022 roku trend wzrostowy, jednak od początku bieżącego roku następuję korekta cenowa surowca – relacjonuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Góralskie smaki na grillu? Spróbuj grillowanego oscypka i swojskie kiełbasy
(rpf) pp / Źródło: GDT, PFHBiPM
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.