Rynek mleka w I półroczu 2025: Globalne trendy i polska siła eksportu
Spadek cen skupu w Polsce, a w tle rekordowy eksport produktów mlecznych i rosnący globalny popyt. Jak wygląda sytuacja na rynku mleka i co oznaczają te trendy dla rolników?
Światowa produkcja mleka utrzymuje się na ścieżce wzrostu. Zgodnie z prognozami FAO, w 2025 roku globalna produkcja ma osiągnąć 992,7 milionów ton, co przekłada się na 1% wzrost w porównaniu do roku wcześniejszego. Za tę tendencję odpowiada głównie dynamiczny rozwój na kontynentach takich jak Azja, Ameryka Północna i Południowa oraz Oceania. W Unii Europejskiej również przewiduje się niewielki wzrost produkcji, pomimo zmniejszenia pogłowia krów, co jest rekompensowane przez stale rosnącą wydajność mleczną. Polska zajmuje jedno z czołowych miejsc wśród producentów mleka w Unii Europejskiej, obok Niemiec i Francji. W pierwszym półroczu 2025 roku kraj odnotował skup mleka surowego na poziomie 6,8 miliarda litrów, mimo niewielkiego spadku pogłowia krów mlecznych. Oznacza to blisko 2% wzrost w porównaniu do analogicznego okresu w roku poprzednim. Największa część produkcji koncentruje się w regionach takich jak Mazowsze, Podlasie oraz Wielkopolska.
Polska wzmacnia swoją pozycję na międzynarodowym rynku mleczarskim Polski sektor mleczarski osiągnął rekordowe wyniki w zakresie handlu zagranicznego. Wartość eksportu produktów mlecznych w pierwszej połowie 2025 roku wyniosła prawie 2,1 miliarda euro, co stanowi wzrost o 14% rok do roku. Znacząca część tej kwoty, bo aż 73%, pochodziła z eksportu do państw członkowskich Unii Europejskiej, z Niemcami, Czechami i Niderlandami jako kluczowymi odbiorcami. Saldo wymiany handlowej dla Polski w sektorze mleczarskim zamknęło się dodatnim wynikiem na poziomie 1,1 miliarda euro. Do najważniejszych produktów generujących wpływy z eksportu należą sery i twarogi (udział 31%), mleko płynne i śmietana (20%) oraz masło wraz z tłuszczami mlecznymi (14%). W szczególności warto odnotować imponujący wzrost eksportu masła, który zwiększył się o 33%, oraz szybkie tempo rozwoju sprzedaży jogurtów i napojów fermentowanych, które zanotowały wzrost o 21%. Mimo ogólnie pozytywnych wyników, eksport odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) spadł o 10% w związku z niższymi cenami na rynkach poza Unią Europejską.
Raport KOWR z rynku wołowiny w I półroczu 2025
Zróżnicowanie cen w pierwszej połowie roku Pierwsze półrocze 2025 roku przyniosło spadki cen skupu mleka surowego w Polsce, choć czerwcowe ceny były nadal o 15% wyższe w porównaniu do tego samego okresu rok wcześniej. Na poziomie globalnym indeks cen produktów mlecznych FAO zanotował pierwszy spadek od ponad roku, co wynikało głównie z obniżek cen mleka w proszku oraz masła na rynkach międzynarodowych. W międzyczasie sytuacja na rynku masła uległa stabilizacji, podczas gdy ceny serów wzrosły dzięki silnemu popytowi ze strony azjatyckich odbiorców.
(rpf) Źródło: kowr
Stres cieplny u krów mlecznych szczególnie dokuczliwy latem
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.