Skąd pochodzi kukurydza?
Pochodzenie kukurydzy to kwestia nurtująca niejedną osobę. Jej historia sięga około 9 tysięcy lat, jednak ze względu na szereg znalezisk archeologicznych, które obejmują rozległe tereny, trudno w precyzyjny sposób wskazać miejsca, gdzie roślina została udomowiona. Zatem, skąd pochodzi kukurydza i czy możemy zaliczyć ją do zbóż?
Czym jest kukurydza? Objaśnienie
Kukurydzę zwyczajną możemy zaliczyć do rodziny traw. To jednoroczna roślina, powszechnie uznawana za zboże i licząca aż ponad dwieście typów. Jej poszczególne podgatunki odróżniają się od siebie zarówno budową ziarniaków, jak i kłosa w kolbie. Do najważniejszych z nich zaliczamy kukurydzę zwyczajną, pastewną, pękającą o formie ryżowej bądź perłowej, a także kukurydzę cukrową.
Czy kukurydza jest zbożem?
Kukurydza zwyczajna jest rośliną jednoroczną, którą możemy zaliczyć do grupy zbóż właściwych. Gdy jest jeszcze świeża, jej kolby okrywają zielone liście, natomiast jedwabiste, długie włosy, niejednokrotnie sprawiają wrażenie nieco wilgotnych. Posiada ona wiele odmian, wpływających na barwę ziaren w kolbach. Możemy spotkać rośliny cechujące się kolbami czerwonymi, białymi, niebieskimi, a także wielobarwnymi.
Optymalizacja przechowywania zboża: jak minimalizować straty i zachować jakość
Pochodzenie kukurydzy - co warto wiedzieć?
Kukurydza jest jedną z najpowszechniejszych i najstarszych roślin, z których uprawą możemy spotkać się na całym świecie. Z jej uprawą powiązane są kultury Majów, Azteków oraz Indian, które wykorzystywały zboże jako podstawę swojego żywienia. Po odkryciu Ameryki, roślinę przewieziono do Europy, Australii i Azji. Do Polski najprawdopodobniej dotarła z Rumunii oraz Węgier pod koniec XVIII wieku. Istnieje również teoria, że kukurydza pochodzi od teosynta, czyli znanej meksykańskiej rośliny pastewnej, którą zaliczamy do chwastów.
Kukurydza - roślina o szerokim spektrum zastosowań
Kukurydza w zależności od swojego rodzaju znakomicie nadaje się nie tylko jako roślina pastewna, ale również świetnie sprawdza się do przyrządzania różnego rodzaju potraw. Na półkach sklepowych możemy znaleźć mnóstwo wyrobów, wyprodukowanych przy zastosowaniu rośliny, wśród których znajdziemy mąkę kukurydzianą, płatki kukurydziane, skrobię, kaszę czy kuskus. Ponadto dla wielu osób kluczowe znaczenie może mieć fakt, iż jest to zboże bezglutenowe, co w szczególności docenimy, jeśli zmagamy się z celiakią, chorobą Leśniewskiego-Crohna czy innymi zaburzeniami jelit.
Odmiany pszenżyta ozimego
Dzika kukurydza - czyli jaka?
Kukurydza jest jedną z kluczowych upraw dla całej ludzkości. Dzikie gatunki znacząco różniły się od obecnych. Uważa się, że roślina została udomowiona około 7000 lat temu na terenie Meksyku, a ludzie w Peru uprawiali ją prawie 6700 lat wstecz. To zboże stanowiące jeden z ważniejszych składników codziennego jadłospisu nie tylko u ludzi, ale również u zwierząt.
Skąd pochodzi kukurydza? Podsumowanie
Pochodzenie kukurydzy to kwestia, budząca duże zainteresowanie wśród wielu z nas. Od lat naukowcy badają historię rośliny, by poznać na jej temat jak najwięcej faktów. Okazuje się, że według wskazań zboże pochodzi z Meksyku, gdzie w pierwszej kolejności zostało udomowione.
Kukurydza jest wyjątkową rośliną, znajdującą swoje zastosowanie w wielu miejscach. Możemy wykorzystać ją do karmienia zwierząt, jako składnik szeregu potraw czy produktów, które nabędziemy w sklepach. Wykorzystywana jest do produkcji płatków śniadaniowych, mąki kukurydzianej lub skrobi, idealnie uzupełniając dietę osób borykających się z różnego rodzaju zaburzeniami pracy jelit.
(rup)
Rodzaje zbóż i ich zastosowanie
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.
bardzo pożyteczna i uniwersalna roślina