Słodyszek rzepakowy w natarciu
Plantatorzy powinni zwrócić szczególną uwagę na swoje uprawy rzepaku lustrując je pod kątem występowania słodyszka rzepakowego. Na niektórych plantacjach konieczny jest już oprysk.
Plantatorzy powinni zwrócić szczególną uwagę na swoje uprawy rzepaku lustrując je pod kątem występowania słodyszka rzepakowego. Na niektórych plantacjach konieczny jest już oprysk.
Rozpoczął się okres masowego występowania słodyszka rzepakowego. Przybywa plantacji, na których obserwuje się już liczne chrząszcze tego szkodnika i konieczne jest przeprowadzenie oprysku. Przypominamy, że próg ekonomicznej szkodliwości dla słodyszka rzepakowego wynosi 1-2 chrząszcze na jednej roślinie w fazie zwartego kwiatostanu.
Jesienne przebarwienia liści rzepaku to nie zawsze efekt niedoborów
Monitorowanie plantacji rzepaku w celu stwierdzenia szkodnika oraz wyznaczenie odpowiedniego terminu zabiegu chemicznego ułatwiają żółte naczynia rozstawione na wysokości roślin. Na dużej powierzchni rzepaku naczynia należy ustawić na każdym brzegu pola zawsze na wysokości wierzchołków roślin, a w miarę wzrostu rzepaku należy regulować wysokość ich umiejscowienia. Kontrola naczyń powinna się odbywać regularnie o tej samej porze dnia (należy przeliczyć złowione chrząszcze i usunąć je z pojemnika), najlepiej w południe.
Słodyszek wyrządza największe szkody, gdy na roślinach znajdują się nierozwinięte pąki. Jeśli faza pąkowania z powodu chłodów przedłuża się, szkody mogą być bardzo duże. Uszkodzone pąki żółkną, usychają i następnie odpadają, a pozostają jedynie szypułki kwiatowe.
Ochrona przed szkodnikami jesienią. Co warto robić przed użyciem preparatu?
Chrząszcze zimują w ściółce, na miedzach, rowach i skrajach lasów. W temperaturze gleby około 10°C opuszczają one miejsca zimowego spoczynku i przenoszą się na kwiaty koloru żółtego. Na pola rzepaku przelatują w okresie przed kwitnieniem, gdy temperatura powietrza osiągnie powyżej 15°C. Chrząszcze przegryzają pąki, aby dostać się do pyłku kwiatowego.
Chrząszcz jest czarny długości 2-2,5 mm, metalicznie błyszczący, o odcieniu granatowym lub ciemnozielonym, z 3-członowymi czułkami zakończonymi buławką. Jajo jest białe, wydłużone, długości 0,5 mm. Larwa jest biała, z 2-3 ciemnymi plamkami na grzbiecie, z ciemną głową, z trzema parami odnóży, osiąga 4 mm długości.
(rup) jp / Źródło: IOR
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.