REKLAMA

Spada wielkość eksportu wieprzowiny z krajów Unii Europejskiej

Redakcja
25.10.2017
chat-icon 0

Spowolnienie handlu na rynku chińskim, powoduje spadek wielkości eksportu wieprzowiny z krajów Unii Europejskiej.

fot. Portal Rolniczy Okiem Rolnika
REKLAMA

Spowolnienie handlu na rynku chińskim, powoduje spadek wielkości eksportu wieprzowiny z krajów Unii Europejskiej.

W sierpniu 2017 roku, kraje wspólnoty wyeksportowały około 160 tysięcy ton wieprzowiny, co w porównaniu z poprzednim rokiem oznacza spadek o blisko 11%.

W krajach UE nie brakuje surowca, a wysoka podaż może utrzymywać się jeszcze przez długi czas. Według Eurostatu, pogłowie świń w krajach UE wzrosło w ostatnim czasie o prawie 1%, podobnie jak pogłowie loch, które zwiększyło się w niemalże identycznych rozmiarach, co przełoży się na ilość tuczników ubijanych w 2018 roku.

Dotychczas pora część surowca trafiała do samych Chin, które dążą obecnie do stopniowej odbudowy rodzimej produkcji świń i nie są zainteresowane europejskim surowcem.

Malejący eksport, kraje europejskie starają się zrekompensować, poprzez wysyłkę surowca do na inne rynki.

W sierpniu 2017 roku, eksport do USA został podwojony, a wzrost wywozu do Hong Kongu i na Filipiny wzrósł odpowiednio o 22% i 35%.

Mimo tych działań, w okresie od stycznia do sierpnia 2017 roku, eksport unijny wyniósł 1,36 milionów ton i był o 14% mniejszy niż w analogicznym okresie 2016 roku.

(rpf) Krzysztof Przepióra, źródło: KZP-PTCH

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA