Spadki cen na Global Dairy Trade
Trzecia aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 4 lutego 2020 roku zakończyła się na minusie. W Polsce, gdzie od dłuższego czasu utrzymuje się niewielki trend wzrostowy, na chwilę obecną spadek notowań nie wpłynął negatywnie na sytuację.
Trzecia aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 4 lutego 2020 roku zakończyła się na minusie. W Polsce, gdzie od dłuższego czasu utrzymuje się niewielki trend wzrostowy, na chwilę obecną spadek notowań nie wpłynął negatywnie na sytuację.
Ogólny indeks cenowy na platformie internetowej Global Dairy Tradeodnotował spadek o 4,7%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3226 USD.
Stres cieplny u krów mlecznych szczególnie dokuczliwy latem
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań połowy oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe spadki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, maślanki w proszku oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego. Wzrost notowań miał miejsce w przypadku sera Cheddar oraz kazeiny.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 4 lutego 2020 roku:
Chemia mleczarska, rolnicza, spożywcza dla gospodarstw
- Ser Cheddar +6% – cena 4302 USD/t,
- Masło +0,2% – cena 4258 USD/t,
Produkcja mleka przestaje się opłacać. WIR interweniuje u ministra
Rynek mleka: Global Dairy Trade przełamał trend spadkowy
- Odtłuszczone mleko w proszku -4,2% – cena 2907 USD/t,
Dynamiczne spadki na rynku mleka. Czy Komisja Europejska będzie interweniować?
(rpf) jp / Źródło: PFHB
Niemal 11-procentowy spadek cen mleka w styczniu. Trend spadkowy również na GDT
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.