Stosowanie probiotyków poprawia jakość tuczu trzody
W gospodarstwie hodowlanym Jacka Waszczykowskiego z Łaznowa w woj. łódzkim znajduje się ponad 60 loch rasy PIC, których prosięta są przeznaczane na tucz. Stado w ponad 80-ha gospodarstwie jest są pojone i karmione specyficzną wodą i paszą - z dodatkiem probiotyków.
W gospodarstwie hodowlanym Jacka Waszczykowskiego z Łaznowa w woj. łódzkim znajduje się ponad 60 loch rasy PIC, których prosięta są przeznaczane na tucz. Stado w ponad 80-ha gospodarstwie jest są pojone i karmione specyficzną wodą i paszą - z dodatkiem probiotyków.
– Probiotyki stosuję na dwa sposoby: jako dodatek do paszy lub wody w celu doprowadzenia do optymalizacji trawienia i zasiedlenia układu pokarmowego pożyteczną mikroflorą oraz to co robimy w naszym gospodarstwie - zasiedlenie chlewni i wybiegu pożytecznymi mikroorganizmami, dzięki czemu w otoczeniu zwierząt wprowadza się harmonię mikrobiologiczną, ogranicza infekcje i co z tym związane ogranicza choroby - wyjaśnia hodowca.
Stabilizacja cen tucznika na VEZG
Aby uzyskać pełny efekt zastosowania efektywnych mikroorganizmów w hodowli, należy dbać zarówno o podawanie do spożycia jak i mikrobiologiczną dezynfekcję.
– Jeśli chodzi o prosięta ogólnie mówiąc dzięki równowadze w przewodzie pokarmowym, zmniejszamy ilość stanów chorobowych układu trawiennego i związane z tym ograniczenie upadków - wylicza Jacek Waszczykowski. Oprócz tego dzięki stabilnej mikroflorze brak problemów biegunek wywołanych bakteriami chorobotwórczymi i lepsze dzienne przyrosty masy ciała.
Jak długo trwa ciąża u świni?
Poza tym przy zastosowaniu probiotyków jest znacznie krótszy cykl tuczu, łatwiejsze odsadzanie prosiąt oraz więcej prosiąt odsadzonych od lochy.
Połączenie stosowania efektywnych mikroorganizmów w żywieniu i w higienizacji obiektu hodowlanego skutkuje redukcją szkodliwych gazów jakimi są amoniak i siarkowodór.
–
Substancje te są wiązane przez bakterie głównie w ściółce i w każdym środowisku w którym dojdzie do zasiedlenia - mówi Norbert Waszczykowski syn hodowcy. W oborniku i gnojowicy zostają zatrzymane procesy gnilne a zapoczątkowana zostaje fermentacja niskotemperaturowa. Amoniak i siarkowodór nie ulatniają się ograniczając przykre zapachy a w gnojowicy nie tworzy się kożuch i jest ona jednorodna. Do oprysku chlewni stosuję 20% roztwór probiotyk.Ceny świń ponownie w górę
Gospodarstwo z Łaznowa jest nastawione na efektywną produkcję tuczu.
–
Cena świń na VEZG trzeci miesiąc bez zmian
Po osiągnięciu pewnej stabilizacji mikrobiologicznej wystarczy dodawać tylko 1l probiotyku na 5m3 gnojowicy raz na 4-6 tygodni. Jeśli mikroorganizmy w niewystarczającym stopniu zasiedliły zbiornik, to po opróżnieniu pozostałą ilość zaszczepia się probiotyk w ilości 1l na 1-2 m3 pojemności zbiornika.
–
Proces rozkładu objawia się tym, że gnojowica zaczyna kipieć i przestaje tworzyć się w niej powierzchniowa warstwa kożucha oraz szlamu dennego, a całość jest uwodniona i łatwa do zastosowania na polu. W przypadku zbiorników otwartych, znajdujących się poza budynkami chlewni dawkę probiotyku zwiększa się o 50 do 100% - mówi Jacek Waszczykowski.Ceny świń na VEZG nadal bez zmian
Wreszcie w przypadku loch, hodowca zauważa mniejszą zachorowalność i lepszą jakość mleka.
–
31 grudnia mija drugi termin na spis stanu stada świń
Jacek Waszczykowski podkreśla duże znaczenie probiotyków dla neutralizacji mykotoksyn.
–
Zagrożenie mykotoksynami w hodowli i tuczu jest znaczącym problemem dla hodowców a jednocześnie mocno lekceważonym. Karmienie zwierząt mieszankami porażonymi przez patogeny grzybowe prowadzi do obniżenia produkcyjności i kondycji zdrowotnej świń. Powoduje uszkodzenia wątroby i rozregulowuje układ odpornościowy zwierząt obniżając ich naturalną odporność oraz zakłócają rozród.Cena świń na VEZG bez zmian
Hodowca dwutorowo neutralizuje mykotoksyny w paszach.
–
Ceny świń na VEZG mocno w dół
Hodowca ma również dobrze zbilansowaną paszę, co powoduje, że dawki probiotyku zalecane do fermentacji obornika i gnojowicy zmniejsza co najmniej o połowę.
(rzw) Tomasz Kodłubański
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.