REKLAMA

Szanse na zwiększenie eksportu polskiej żywności do USA

Redakcja - Prawo i Finanse
05.05.2022
chat-icon 0

Ambasador USA w Polsce Mark Brzeziński podczas spotkania z Wicepremierem Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henrykiem Kowalczykiem

Szef resortu rolnictwa Henryk Kowalczyk spotkał się z ambasadorem USA w Polsce 4 maja 2022 roku w celu omówienia między innymi perspektyw rozwoju dwustronnej współpracy w rolnictwie.

fot. MRiRW
REKLAMA
Ambasador USA w Polsce Mark Brzeziński podczas spotkania z Wicepremierem Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henrykiem Kowalczykiem[/caption]

Szef resortu rolnictwa Henryk Kowalczyk spotkał się z ambasadorem USA w Polsce 4 maja 2022 roku w celu omówienia między innymi perspektyw rozwoju dwustronnej współpracy w rolnictwie.

Rozmowy polityków dotyczyły również bezpieczeństwa żywnościowego na świecie oraz wkładu zarówno Polski jak i USA w jego zapewnienie. 

Omówiony został również program planowanej na 16 maja bieżącego roku wizyty w Polsce sekretarza rolnictwa USA T. Vilsacka.

- Wicepremier Henryk Kowalczyk wskazał na pozytywny trend w eksporcie rolno-spożywczym do USA, w tym w zakresie sprzedaży mięsa wieprzowego. Podkreślił zainteresowanie szybkim otwarciem możliwości eksportu kolejnych kategorii produktów rolno-spożywczych, przede wszystkim jabłek i gruszek – informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Stany Zjednoczone są jednym z najważniejszych polskich partnerów w wymianie handlowej w sektorze rolno-spożywczym. 725,3 mln USD osiągnął polski eksport rolno-spożywczy na rynek amerykański w 2021 r. (w 2020 roku było to 612,1 mln USD) W 2021 r. USA zajęły pozycję lidera, jeżeli chodzi o import polskiej wieprzowiny (w 2020 r. – trzecia pozycja, po Czechach i Słowacji).

(rpf) kp / Źródło: MRiRW

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA