Ukraina przygotowuje się do silnej ekspansji na koreańskim rynku drobiu
Ukraina to jeden z czołowych graczy na europejskim (czwarta pozycja pod względem wielkości produkcji) i globalnym rynku producentów drobiu. W Europie zajmuje czwarte miejsce. Globalnym liderem jest Tajlania, na drugim miejscu uplasowała się Brazyli, a za nią Wielka Brytania.

Administracja ukraińska działa aktywnie na rzecz otwarcia azjatyckiego rynku dla drobiu z ukrainy. Na celowniku jest między innymi Korea Południowa, której audytorzy przeprowadzili niedawno kontrolę w tych przedsiębiorstwach drobiowych na Ukrainie, które są zainteresowane eksportem produktów drobiarskich i mięsa drobiowego na rynek koreański.
- Zainteresowane podmioty oczekują, że rynek azjatycki da nowe możliwości w rozwoju eksportu i tym samym całej gospodarki Ukrainy – informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu (KIPDiP)
Dalszy rozwój ukraińskiego biznesu drobiarskiego może otrzymać zatem mocny impuls dzięki wejściu na tak interesujący rynek.
W latach 2020-2030 jedynie w Unii Europejskiej ma wzrosnąć produkcja drobiu (spośród kategorii mięsnych) – wynika z publikacji Komisji Europejskiej wydanej w grudniu 2020 r. dotyczącej perspektywy dla rolnictwa UE na lata 2020-2030 (EU agricultural outlook for markets, income and environment, 2020-2030).
- Prognozowany wzrost produkcji drobiu ma wynieść 4,6%. Popyt na to mięso jest w trendzie wzrostowym, gdyż konsumenci postrzegają je jako zdrowe, przystępne cenowo oraz wygodne do przyrządzania. KE przewiduje, że spożycie mięsa drobiowego w UE wzrośnie do 2030 r. do 24,6 kg na mieszkańca UE, tj. będzie o 1,2 kg większe niż w 2020 r – informuje ING.
Z działań ukraińskiej administracji wynika, że również Ukraina aspiruje do zwiększenia produkcji przez ekspansję nowych rynków zbytu.
- Jak wynika z danych KE w 2019 r. do UE trafiło blisko 134 tys. t tego gatunku mięsa, co stanowiło 14% unijnego importu drobiu. W pierwszym półroczu 2020 r. Unia zakupiła 46,9 tys. t mięsa drobiowego z Ukrainy, czyli o 31% mniej w relacji rocznej. Spadek ten wynika głównie z sytuacji na unijnym rynku drobiu, gdzie, ze względu na COVID-19, pojawiły się okresowe problemy z nadprodukcją żywca. - informują foodfakty.
(rpf) kp / Źródło: KIPDiP, ING, FoofFakty
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.
W Europie ich troche blokują to szukają rynku zbytu dla ukraińskiego drobiu na wschodzie i nie ma co sie dziwic