-5.9°C

Komisja ds. rejestracji odmian kukurydzy pozytywnie zaopiniowała wpisanie do Krajowego rejestru 23 nowych odmian kukurydzy, w tym czternastu zalecanych do użytkowania na ziarno oraz dziewięciu w uprawie na kiszonkę.
Miniony sezon wegetacyjny charakteryzował się rekordowo wysokimi temperaturami powietrza oraz znacznym niedoborem opadów atmosferycznych. Susza mocno dała się we znaki wielu rolnikom uprawiającym kukurydzę, szczególnie na zachodzie i południowym zachodzie Polski.
Nowe herbicydy w uprawie zbóż, ale też ziemniaków, upraw ogrodniczych i sadowniczych. Do tego insektycyd, nowa technologia w buraku cukrowym i odmiana dosyć wczesnej kukurydzy, która plonuje na poziomie tych najpóźniejszych. To tylko część nowości, które Bayer w tym roku oferuje producentom. Ale szereg nowości to nie wszystko, z czym Bayer wychodzi w tym roku do rolników i całej „społeczności nierolniczej”.
Wysokość i jakość uzyskiwanych plonów zależy zarówno od warunków glebowo-klimatycznych, w których prowadzona jest produkcja rolna, jak i wszelkich działań podejmowanych przez rolnika.
Krajowa Rada Izba Rolniczych poinformowała o wystąpieniu 20 grudnia 2018 . z wnioskiem do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wprowadzenie dopłat do powierzchni gruntów obsianych kwalifikowanym materiałem siewnym kukurydzy i rzepaku.
Wrześniowa prezentacja odmian kukurydzy Syngenty w Budziszowie k. Kobierzyc (woj. dolnośląskie), stała się okazją do wymiany doświadczeń oraz przedstawienia kolekcji 19 odmian. Te najlepsze dały plon nawet ponad 14 ton z hektara uprawy.
Zbiory kukurydzy na ziarno są już prawie zakończone. W analogicznym okresie roku 2017, z powodu chłodnej i deszczowej pogody, rolnicy byli dopiero w połowie zbiorów.
3-3,5 mln ton ziarna – tyle zdaniem Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych wyniosą tegoroczne zbiory kukurydzy. Kukurydziane żniwa są już na finiszu. Plony są zróżnicowane, jednak w wielu gospodarstwach - niższe niż rok temu. Gdzie straty są największe?
Sezon wegetacyjny powoli dobiega końca. W tym roku pogoda nie rozpieszczała rolników, a w niektórych regionach przysporzyła im wręcz wielu zmartwień.
Ocenę stanu odżywienia uprawianej rośliny powinno się przeprowadzić w okresie jej wegetacji, realizując korektę stanu odżywienia łanu i prognozę przyszłego plonu.

Najnowsze filmy

Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail
reklama