18°C

Kiszonka z kukurydzy stanowi wartościowe, wysokoenergetyczne źródło pożywienia dla krów mlecznych. Jednak pod warunkiem, że jest prawidłowo zebrana i zakiszona. W przeciwnym razie uzyskana kiszonka jest złej jakości, a to naraża krowy na szereg chorób, między innymi ketozę.
W tym roku wyjątkowo wcześnie, bo już na początku lipca, pojawiły się chrząszcze stonki kukurydzianej. Od tego czasu liczebność szkodnika systematycznie przyrasta. 
W ostatnich latach w Polsce sukcesywnie wzrasta produkcja ziarna kukurydzy. Stanowi ono bardzo dobrą paszę dla trzody chlewnej, która chętnie zjadana jest przez wszystkie grupy wiekowe świń. Ziarno kukurydzy ma sporo zalet, ale też pewne ograniczenia. Przyjrzyjmy im się bliżej. 
Kukurydza w naszych warunkach klimatycznych była jeszcze do niedawna uprawiana głównie z przeznaczeniem na pasze (zielonki, kiszonki). W wyniku prac genetycznych powstały także odmiany kukurydzy, które w naszych warunkach klimatycznych można uprawiać z przeznaczeniem na ziarno.
Kukurydza niezależnie od przeznaczenia z jakim jest uprawiana, jest szczególnie narażona na zachwaszczenie. Duża przestrzeń nieobsianej, nieosłoniętej niczym gleby z racji uprawy rzędowej, zostaje opanowana przez niepożądane chwasty. Chcąc uzyskać wysoki plon musimy z nimi skutecznie walczyć.
Obecnie, przy bardzo wyśrubowanych normach oraz oczekiwaniach co do wysokości plonów, warto, wybierając sprzęt do uprawy, zwrócić szczególną uwagę na wydajność maszyny oraz zminimalizowanie strat w materiale siewnym oraz środkach do nawożenia i ochrony. Takie cechy nosi m.in. siewnik Väderstad Tempo T, którego parametry i możliwości opisujemy poniżej.
Sezon na prace polowe w pełni, na wielu polach możemy obserwować wzmożony ruch.
Spadek ceny skupu kukurydzy cały czas się utrzymuje. W zeszlym roku, który był slaby dla uprawiających kukurydzę, cena 650 zl za tonę wydawała się bardzo niską.
reklama reklama

Ogłoszenia

 

RSS Module