fbpx

Rośliny cukrodajne

Rada Związków Plantatorów Buraka Cukrowego przy Krajowej Grupie Spożywczej S.A. podczas posiedzenia negocjacyjnego, które odbyło się w dniu 23 sierpnia 2022 roku, uzgodniła z Zarządem Spółki podwyższenie ceny za buraki kontraktowane w roku gospodarczym 2022/23.
Trzcina cukrowa to roślina jadalna, wykorzystywana do produkcji cukru. Głównym producentem cukru trzcinowego jest obecnie Ameryka Południowa. Wyrobem zajmują się także Indie oraz Kuba. W Polsce uprawa cukrowca lekarskiego nie jest tak popularna. Nasz kraj specjalizuje się w produkcji cukru buraczanego.
Chwościk atakuje w połowie okresu wegetacyjnego i stanowi poważne zagrożenie dla upraw buraka. Silne natężenie infekcji może skutkować znacznym obniżeniem plonów. 
Przędziorek chmielowiec to szkodnik o wyjątkowo dużym potencjale rozrodczym. W ostatnim czasie jego występowanie na plantacjach buraka zaczęło przybierać na sile.
Na plantacjach buraka cukrowego obserwuje się dalszą ekspansję przędziorka chmielowca. Jest to szkodnik o wyjątkowo dużym potencjale rozrodczym.
Na plantacjach buraka cukrowego stwierdza się już naloty mszyc. Ich żerowanie może wtórnie przyczynić się do znacznego obniżenia plonu, dlatego w przypadku przekroczenia progu ekonomicznej szkodliwości nie ma co zwlekać z opryskiem.
W uprawach buraka coraz częściej można dostrzec mszycę trzmielinowo-burakową. Należy wzmóc lustracje plantacji pod kątem zasiedlenia tego szkodnika.
Podobnie jak w ubiegłym roku, Plantatorzy Buraków Cukrowych przy Krajowej Spółce Cukrowej, będą mogli skorzystać z Programu Pomocowego. Jakie są warunki uzyskania świadczenia?
Burak cukrowy to jedna z najważniejszych roślin przemysłowych uprawianych w Polsce. Dodatkowo zarówno w Polsce jak i w Europie burak cukrowy jest wykorzystywany w celach przemysłowych do wytwarzania m.in. biometanu i biogazu, syropu spożywczego oraz do produkcji alkoholu etylowego. Poza starym kontynentem, liderem w produkcji cukru z buraka jest USA jednak w ostatnich latach widać tendencję do przechodzenia na uprawę trzciny cukrowej.