fbpx

Rośliny strączkowe - uprawa

Istnieje wiele roślin, które ze względu na swój kwiatostan są często doceniane w ogrodnictwie, nieraz zdobią także stoły. Inne są natomiast uprawiane na rzecz produkcji paszy dla zwierząt, jeszcze inne można używać do stworzenia nawozów. Łubin natomiast łączy wszystkie te cechy! W niniejszym tekście przybliżamy tę ciekawą roślinę, a dodatkowo podpowiadamy, jak i kiedy siejemy łubin żółty.
Wiele roślin ma bardzo jasno sprecyzowane wymagania uprawowe, które wbrew pozorom wcale niełatwo spełnić. Zajmowanie się uprawą tego rodzaju roślin na większą skalę wiąże się nie tylko z koniecznością wzmożonej pielęgnacji przez cały okres wzrostu, ale także wyjałowieniem gleby.
Łubin wąskolistny to roślina z rodziny bobowatych, pochodząca z terenów basenu Morza Śródziemnego. Jest ona wykorzystywana do produkcji paszy i zielonego nawozu. Jej dużą zaletą jest wysokie plonowanie, szybkie dojrzewanie i niska wrażliwość na antraknozę. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat łubinu wąskolistnego, kontynuuj czytanie artykułu.
Ciecierzyca kilka lat temu szturmem wdarła się do polskich kuchni. Stała się lubianym składnikiem głównie za sprawą hummusu - standardowego elementu diety wegetarian i wegan, którego głównym składnikiem jest… ciecierzyca.
Susza rolnicza występuje obecnie na całym obszarze kraju, niedobory wody odnotowane zostały dla 13 upraw. Największe niedobory wody występują w uprawach kukurydzy.
W stosunku do poprzedniego okresu raportowania, na terenie Polski zwiększeniu uległ obszar, na którym występuje deficyt wody. IUNG stwierdza wystąpienie suszy rolniczej w dziesięciu województwach.
W Polsce uprawia się kilkanaście gatunków roślin strączkowych w większości przeznaczonych do produkcji nasion – pomimo różnorodności kierunków użytkowania, to właśnie one stanowią podstawowy cel produkcji tych roślin.
Rośliny strączkowe należą do grupy roślin z rodziny bobowatych – wcześniej z rodziny motylkowatych – charakteryzujących się dodatkowymi cechami, które pozytywnie wpływają na środowisko glebowe.