USA: Coraz popularniejszy przyzagrodowy chów kur
Przyzagrodowy chów kur sposobem na drogą żywność?
Własna produkcja mięsa drobiowego i jaj staje się alternatywą dla tych produktów z półek sklepowych, gdzie ceny na ten rodzaj produktów rosną w dramatycznym tempie. To nie dzieje się np. w którymś z biedniejszych krajów Europy a w samych Stanach Zjednoczonych, czyli kraju z największą gospodarką na świecie.
Własna produkcja mięsa drobiowego i jaj staje się alternatywą dla tych produktów z półek sklepowych, gdzie ceny na ten rodzaj produktów rosną w dramatycznym tempie. To nie dzieje się np. w którymś z biedniejszych krajów Europy a w samych Stanach Zjednoczonych, czyli kraju z największą gospodarką na świecie.
Amerykańscy analitycy rynku oczekują wzrostu popularności przyzagrodowego chowu kur, bo, jak wskazują, konsumenci poszukują alternatyw dla rosnących cen i najpopularniejszą z nich ma być własna produkcja. To, że eksperci się nie mylą potwierdzają media, które publikują liczne wypowiedzi zwykłych Amerykanów potwierdzających chęć podjęcia się takiej hodowli przy własnych domach.
Maseczka z jajka – jakie daje efekty?
W Polsce obserwowano wzrost przyzagrodowej hodowli kur np. po „kryzysie fipronilowym” w obawie o zdrowie własne i bliskich. Wolumen wylęgów kur ogólnoużytkowych w Polsce rośnie, a kury są wykorzystywane w przydomowych zagrodach przede wszystkim jako źródło jaj.
Polscy producenci jaj ofiarami wojny cenowej w Lidlu i Biedronce?
- Niewykluczone, że wiosna tego roku, wzorem USA, znów zwiększy popularność przydomowego chowu – ocenia Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
(rpf) pp / Źródło: PIGMiUR
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.