REKLAMA

W Sandomierzu – Czas Dobrego Sera

Podczas VI edycji festiwalu “Czas Dobrego Sera w Sandomierzu można będzie spróbować przysmaków na co dzień nieznanych: ekologicznych tradycyjnych serów kozich, masła z surowej śmietany, koziej bryndzy czy serów zagrodowych.

PAP / Darek Delmanowicz
12 maja 2016 chat-icon0

REKLAMA
Od samego początku celem festiwalu, którego tegoroczna edycja odbędzie się 28 i 29 maja, jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę, oraz zwracanie uwagi polskiego konsumenta na różnorodność produktów na bazie mleka.

"Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze, nieliczne polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka. Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw, które zdecydowały się na produkcję tzw. serów zagrodowych na bazie surowego mleka” - powiedział Jacek Szklarek, pomysłodawca festiwalu, prezes Slow Food Polska.

Podczas Festiwalu "Czas Dobrego Sera" w Sandomierzu w sobotę odbędzie się kolacja degustacyjna, którą przygotowywać będą szefowie kuchni z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska: Adam Chrząstowski - Ed Red, Łukasz Cichy - Restauracja Biała Róża, Mateusz Turaj - Miodova Restaurant, Przemysław Skiba - Ed Red oraz mistrz cukierniczy Konrad Korszla - Hotel Stary. Menu kolacji zostanie przedstawione w najbliższy piątek - od piątku również rozpoczną się zapisy.

REKLAMA
Więcej informacji można znaleźć na stronie http://czasdobregosera.pl. Tam też znajdzie się menu kolacji i możliwość zapisu na degustację. (PAP Life)


REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

Zakup idealnych mebli: Przewodnik po wyborze w sklepie meblowym

Redakcja 31 maja 2023 chat-icon0

  1. Określ swoje potrzeby i preferencje: Zanim wyruszysz na poszukiwania idealnych mebli, zastanów się, czego dokładnie potrzebujesz. Określ styl, kolorystykę i rozmiar mebli, które chciałbyś zakupić. Zrób listę priorytetów i zdecyduj, jakie elementy są niezbędne, a które są jedynie opcjonalne. To pomoże Ci skupić się na odpowiednich produktach podczas Twojej wizyty w sklepie.
  2. Badaj dostępne opcje online: Przed wizytą w sklepie meblowym warto zrobić dokładne badania online. Sprawdź różne sklepy meblowe w swojej okolicy, zapoznaj się z ich ofertami i porównaj ceny. Przeglądaj zdjęcia mebli, czytaj opinie klientów i zapisuj interesujące Cię produkty. To oszczędzi Ci czasu i pomoże w zoptymalizowaniu Twojej wizyty w sklepie stacjonarnym.
  3. Wypróbuj meble osobiście: Podczas odwiedzania sklepu meblowego nie ograniczaj się jedynie do

REKLAMA

FPP: Ryzyko przejęcia polskich firm rodzinnych przez podmioty zagraniczne

Redakcja 30 maja 2023 chat-icon1

Alarmujące dane przedstawiła Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) rekomendująca utworzenie programu pomocowego dla przedsiębiorstw prowadzących skup i osuszanie ziarna kukurydzy od polskich rolników. Znaczna ilość suchego ziarna napłynęła od końca 2022 roku z ogarniętej wojną Ukrainy. W konsekwencji praktycznie niemożliwe stało się sprzedanie polskiego ziarna, w szczególności tego, które jest przechowywane w rękawach. Obecnie Cena suchego ziarna kukurydzy to obecnie około 800 złotych za tonę netto. Jak podkreśla FBB, opisane powyżej czynniki spowodowały, że zaległości na rzecz polskich rolników przez firm skupujące mokrą kukurydzę sięgają do 100 do 150 mln zł.

FPP proponuje następujące kryteria programu pomocowego:
- środek pomocowy: rekompensata do wysuszonego ziarna kukurydzy ok. 350 zł./t. (wg. obecnych notowań), które musiało być przechowywane ze względu na brak możliwości szybkiego zbycia (czyli ziarna nabytego po wyższych cenach),
- beneficjenci: przedsiębiorstwa skupujące i osuszające zia

REKLAMA