Warto uprawiać lucernę
Jest sporo korzyści przemawiających za uprawą lucerny. Przede wszystkim to roślina o dużej zawartości białka, znacznie wyższej niż owies czy koniczyna. Dzięki temu dostarcza w ciągu roku sporej ilości doskonałej zielonki, przydatnej do bezpośredniego skarmiania, wysuszenia lub zakiszenia.

Jest sporo korzyści przemawiających za uprawą lucerny. Przede wszystkim to roślina o dużej zawartości białka, znacznie wyższej niż owies czy koniczyna. Dzięki temu dostarcza w ciągu roku sporej ilości doskonałej zielonki, przydatnej do bezpośredniego skarmiania, wysuszenia lub zakiszenia.
To jednak nie wszystkie jej zalety. Zaorana lucerna pozostawia w korzeniach około 150-200 kg azotu, co korzystnie wpływa na strukturę gleby. Przekłada się to na znacznie wyższy plon roślin uprawianych po lucernie.

Rośnie popularność uprawy ziół
Choć lucerna dzięki silnie rozwiniętemu systemowi korzeniowemu zazwyczaj adaptuje się do rozmaitych warunków glebowych, to jednak najlepiej udaje się na glebach zasobnych, niezbyt wilgotnych, z niskim poziomem wód gruntowych. Istotny w uprawie lucerny jest odczyn gleby, który powinien być zbliżony do obojętnego (ph 6,7-7,2). Zbyt kwaśne gleby należy pół roku przed wysiewem lucerny zwapnować, natomiast na zbyt ubogich zastosować przed siewem nawozy fosforowe lub potasowe. Dobrym rozwiązaniem korzystnie wpływającym na wzrost lucerny jest zasilenie gleby obornikiem.
Lucernę można uprawiać w siewie czystym w terminie wiosennym lub letnim albo jako wsiewkę w roślinę ochronną w okresie wiosennym. Przedplonami dla lucerny wysiewanej w terminie letnim mogą być mieszanka ozima przeznaczona na zielonkę, rzepak lub jęczmień ozimy.

Odpowiednie nawożenie kapustnych decyduje o jakości rynkowej plonu
W uprawie lucerny istotny jest wczesny i silny rozwój korzeni, dlatego ważna jest odpowiednia metoda jej koszenia i użytkowania. Zbyt częste koszenie świeżo zasianej lucerny osłabia rozwój korzeni i w dalszych latach zmniejsza plonowanie.
Lucerna jest rośliną wieloletnią pozostającą w uprawie na polu przez okres 3-4 lat. Pełnię plonowania osiąga w drugim i trzecim roku uprawy. W latach pełnego użytkowania lucernę zbiera się w fazie pąkowania lub początku kwitnienia. Najbardziej odpowiednie jest trzykrotne koszenie w roku. Wówczas rozwój części nadziemnej i systemu korzeniowego jest prawidłowy, a gęstość porostu zachowana. Czterokrotne koszenie daje również wysokie plony, ale jeden pokos musi być nieco opóźniony w celu zapewnienia dobrego rozwoju korzeni. Do koszenia lepiej używać kosiarki palcowej ustawionej na wysokości 4-6 cm, by nie uszkadzać szyjki korzeniowej, która jest organem spichrzowym rośliny i jej stan decyduje o przezimowaniu, trwałości oraz plonowaniu plantacji.
Lucerna, oprócz wysokiej zawartości białka, posiada również wiele witamin, szczególnie zasobna jest w witaminę K, karoten, cholinę i wapń. Jest chętnie zjadana zarówno przez bydło, jak i trzodę chlewną.
(rup) jm

O wyzwaniach w rolnictwie na XVII Europejskim Kongresie Gospodarczym
Na podstawie KPODR

John Deere 6155M – dane techniczne, opinie rolników
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.