Ważna odpowiednia wilgotność przechowywanego ziarna
Pielęgnacja ziarna zbóż czy nasion rzepaku w magazynach jest podstawą prawidłowego przechowania. Utrwalenie dobrych właściwości ziaren podczas przechowywania jest kluczowe, by można było wykorzystać je do celów żywieniowych.

Obok konserwacji ziarna świeżo zebranego z pola, istotnym elementem magazynowania jest czas bezpiecznego ich przechowywania. Największy wpływ na niekorzystne procesy życiowe mają wilgotność i temperatura zarówno ziarna, jak i powietrza w przestrzeniach między ziarnowych.
Metody umożliwiające długookresowe przechowywanie polegają na suszeniu i chłodzeniu ziarna. Są to metody najczęściej stosowane w praktyce.

Które zboża są bezglutenowe
Dla pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia, owsa przechowywanych do 6 miesięcy bezpieczna wilgotność ziarna wynosi 14%. W przypadku dłuższego okresu przechowywania wilgotność ziaren powinna być utrzymana na poziomie nie większym niż 13%. Dla rzepaku wartości te wynoszą odpowiednio 8% i 7%.
W przypadku kukurydzy przechowywanej przez okres 6-12 miesięcy bezpieczna wilgotność ziarna wynosi 14%, a przez okres dłuższy niż 12 miesięcy 13%. Wartości bezpiecznej wilgotności ziaren dla kukurydzy paszowej zużytej do wiosny – 15,5%.

Pszenica „Arkadia” – charakterystyka, opinie, ile na hektar
(rup) rp / źródło: IOR
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.