fbpx

Więcej niż rolnictwo - Okiem Rolnika

Dziki są zwierzętami, które zwykle prowadzą nocny tryb życia, dlatego spotkanie ich nie jest wbrew pozorom łatwe. Jednak w ciągu ostatnich lat możemy zauważyć ich wzmożoną aktywność w ciągu dnia, która jest wynikiem dokarmiania ich przez ludzi. Nie powinniśmy tego robić, ponieważ przyzwyczajone do karmienia zwierzęta mają trudności z odzwyczajeniem się od pomocy z zewnątrz i poradzeniem sobie po powrocie do naturalnego środowiska.
Na sklepowych półkach możemy zauważyć przede wszystkim mleko krowie. Ostatnimi czasy popularność zyskują także napoje roślinne, które dla wielu osób są bardzo dobrą alternatywą, jeżeli z jakichś powodów nie chcą lub nie mogą spożywać tego zwierzęcego. Na rynku dostępne jest także kozie mleko, ale wciąż bywa stosunkowo rzadko wybierane. 
Pomidory - uwielbiane przez każdego z nas we wszelkiej postaci! Jednak nie każdy pomidor ma pyszny, intensywny smak. Dlatego, gdy już trafimy na odmianę pomidora, którego smak nas zachwyci, warto pobrać z niego nasionka, aby zasiać je we własnym ogródku! Nie musisz co roku kupować nowych nasion pomidorów - pokażemy Ci sposób, aby przy odrobinie chęci uzyskać swój własny siew.
Różnego rodzaju nabiał stanowi dosyć istotny element diety. Szczególnie dzieciom zaleca się duże spożycie nabiału, ze względu na jego wysoką zawartość białka i wapnia, który stanowi podstawowy budulec kości i dzięki niemu stają się one mocniejsze, co ma ogromne znaczenie w okresie wzrostu malucha.
Różnego rodzaju zboża i składające się z nich produkty mają ogromne znaczenie w naszej diecie. Nie bez powodu znalazły się one już na drugim miejscu w piramidzie żywienia, zaraz za warzywami i owocami. Jak więc wyraźnie widać - produkty zbożowe odgrywają bardzo dużą rolę w naszym życiu.
Poprawia humor i koi nerwy. Wołoski – rodowód od XV w. do współczesnego przewodnika Gault &Millau Skarbnica mikroelementów także dla alergików.
Botwina świetnie nadaje się do zup, a także jest smacznym dodatkiem do sałatek. Warto ją spożywać ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów.
Dziś mięso oskarża się o to, że nie stanowi naturalnego źródła niezbędnych składników, powoduje otyłość, cukrzycę, choroby krążenia. Tymczasem nauka jest pewna, że brak mięsa w diecie człowieka może być niebezpieczny i wymaga stosowania syntetycznej suplementacji.
Jajka podnoszą poziom cholesterolu? Nic bardziej mylnego. Zgodnie z najnowszą wiedzą cholesterol zawarty w żółtku jaja nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Jajka są za to cenną bombą odżywczą, którą możemy zajadać się bez obaw.
Program FoodRentgen pokazuje, że my - konsumenci możemy realnie wpływać na jakość produktów spożywczych, które trafiają na półki sklepowe. Opublikowany właśnie raport „Prześwietlamy: Mąki” udowadnia, że polscy producenci liczą się z opinią konsumentów, choć większość z nich nie jest jeszcze gotowa na przejrzystość.

Rzuć na to okiem!