Większy eksport do Azji sprzyja wzrostowi cen wieprzowiny
Jak pokazują notowania systematycznie wzrasta eksport wieprzowiny do Azji. Ma to przełożenie na wykresy cenowe, które zarówno w krajach europejskich, jak i USA oraz Kanadzie odnotowały wzrosty.
Jak pokazują notowania systematycznie wzrasta eksport wieprzowiny do Azji. Ma to przełożenie na wykresy cenowe, które zarówno w krajach europejskich, jak i USA oraz Kanadzie odnotowały wzrosty.
Według Dg Agri przez okres czterech pierwszych miesięcy eksport mięsa wieprzowego wzrósł o 35% w porównaniu do tego samego okresu sprzed roku. Sprzedaż do Chin wzrosła o 96% (578,840 ton), do Japonii i Hong Kongu o 9,2% (119,577 i 120,251 ton). Również Filipiny i Korea Południowa zwiększyły zapotrzebowanie na import wieprzowiny odpowiednio o 6,2% i 5,5%.
Nowe Memorandum o współpracy: Azerbejdżan otwiera się na polską żywność
Nie wiadomo jak długo potrwa korzystna dla rynków europejskich tendencja wzrostowa. Rynek azjatycki, szczególnie chiński, jest trudny do przewidzenia, brak jest jednoznacznych danych odnoszących się do spadku pogłowia trzody chlewnej i kondycji produkcji rodzimej. Duży wpływ na funkcjonowanie europejskich rynków wieprzowiny odgrywa również embargo nałożone między innymi na kraje Unii przez Rosję.
(rzw)
Afrykańskie drzwi do polskiego eksportu – misja KOWR otwiera Algierię
na podstawie informacji KZP-PTCH
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.