REKLAMA

Wykorzystanie słomy w żywieniu krów

Redakcja - Zwierzęta
19.07.2016
chat-icon 0

Dobrze zbilansowana dieta w żywieniu krów to podstawa. Ważną rolę odgrywają w niej pasze objętościowe, ale niemałe znaczenie w tym zakresie posiada również słoma.

Agro Brand
REKLAMA

Dobrze zbilansowana dieta w żywieniu krów to podstawa. Ważną rolę odgrywają w niej pasze objętościowe, ale niemałe znaczenie w tym zakresie posiada również słoma.

Ze względu na dobrą przyswajalność najlepszą słomą dla krów jest ta ze zbóż jarych.

W przeciwieństwie do zboża ozimego wykazuje mniejszą skłonność do porażenia grzybami. Należy jednak pamiętać, że o przydatności słomy jako paszy decyduje wiele innych czynników, jak gatunek rośliny czy stopień zanieczyszczenia chwastami. Wysoką wartością pokarmową odznaczają się słomy jęczmienna, żytnia i pszenna, które wskazane są podczas przestawiania krów z trybu żywienia zimowego na letni ze względu na lekko zatwardzające właściwości.

Podawanie ich krowom w tym czasie może ograniczyć występowanie biegunek związanych ze zmianą żywienia. W czasie rozpoczęcia wiosennego sezonu pastwiskowego należy natomiast unikać słomy owsianej, ze względu na jej właściwości rozwalniające.

Przede wszystkim jednak istotną kwestią w żywieniu krów słomą jest jej jakość.

Słoma przeznaczana na cele paszowe nie może być spleśniała, stęchła, zanieczyszczona, porażona grzybami i zbyt wilgotna. Ważne jest również jej odpowiednie magazynowanie oraz brak dostępu do niej gryzoni. Wszystkie niekorzystne czynniki wpływające na pogorszenie jakości słomy mogą być przyczyną zachorowań zwierząt, bowiem stają się źródłem toksyn i grzybów.

Udział słomy zbożowej w dawce pokarmowej przeżuwacza nie może być zbyt duży.

Według norm żywieniowych maksymalnie powinien on wynosić 3 kg. Podawanie jej przez długi czas w dużych ilościach może prowadzić do zaburzeń rozwojowych, zwłaszcza wśród młodych osobników. Pomimo dużej zawartości składników odżywczych jakie zawiera słoma, to ze względu na zdrewniałe błony komórkowe, jest wykorzystywana przez krowy w ograniczonym stopniu. Żwacze trawią ją w 40-50%. Jednak dobrą stroną przeżuwania słomy przez krowę jest wzmożenie produkcji śliny, co odgrywa niezmiernie ważną rolę w leczeniu kwasicy.

Istotną kwestią w podawaniu słomy do spożycia jest stopień jej rozdrobienia.

Najlepiej, gdy serwowana jest ona w postaci sieczki długości 4-6 cm, gdyż w całości niechętnie jest pobierana przez krowy. Z drugiej strony jednak należy zwrócić uwagę, aby słoma nie była zbyt mocno rozdrobiona – w takim przypadku spowoduje to skrócenie czasu przeżuwania jej przez krowę, a przez to ulegnie zmniejszeniu jej strawność.

Gdy słoma mimo odpowiedniego rozdrobienia jest niechętnie pobierana przez krowy można, poprzez zastosowanie różnych dodatków, poprawić jej smak. Najczęściej stosowaną metodą jest moczenie słomy w wodnym roztworze soli w proporcjach 100 l ciepłej wody na 100 kg słomy z dodatkiem 1 kg soli. Po dokładnym wymieszaniu i ubiciu należy zostawić ją na około 24 h. Po tym czasie jest gotowa do spożycia.

Dobrej jakości słoma odgrywa ważną rolę w żywieniu bydła. Choć nie zastąpi podawania pasz objętościowych, to jednak w obliczu ich braku może uzupełnić niedobory składników pokarmowych.

(rzw) jm

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA