REKLAMA

Wymogi dotyczące kojców i wygrodzeń w chlewni

Redakcja - Zwierzęta
25.07.2016
chat-icon 0

Przypominamy jakie są wymogi dotyczące wymiarów kojców dla trzody chlewnej zgodnie z przepisami prawa. Minimalne warunki utrzymywania świń określone zostały w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15.02.2010

Agro Brand
REKLAMA

Przypominamy jakie są wymogi dotyczące wymiarów kojców dla trzody chlewnej zgodnie z przepisami prawa. Minimalne warunki utrzymywania świń określone zostały w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15.02.2010

Przestrzeganie tych standardów jest bardzo ważne, gdyż niestosowanie się do nich może skutkować obniżeniem dopłat bezpośrednich.

Wielkość pomieszczeń dla trzody chlewnej jest zróżnicowana pod względem wieku i płci świń oraz tego, czy są one trzymane osobno czy w grupach. Zasada jest zawsze taka sama – mianowicie, aby zapewnić zwierzętom swobodę ruchu, łatwy dostęp do wody i pożywienia, możliwość oddania moczu i kału.

Lochy i loszki

utrzymywane grupowo:

• 1,3 m² w przypadku loch prośnych i 0,95 m² w przypadku loszek (są to minimalne wymiary stałego podłoża na przypadającą na każdą sztukę zwierzęcia);

• małe grupy (do 6 sztuk): lochy 2,5 m²/szt., loszki 1,8m²/szt., przy czym długość boku kojca nie powinna być krótsza niż 2,41 m;

• grupy średniej wielkości (6-39 sztuk): lochy 2,25 m²/szt., loszki 1,64 m²/szt. przy minimalnej długości boku kojca 2,25 m;

• duże grupy (powyżej 40 sztuk): lochy 2,03 m²/szt., loszki 1,48 m²/szt., a minimalna długość kojca to 2,81 m.

utrzymywane pojedynczo:

• 3,5 m² w przypadku loch w okresie porodu i odchowu prosiąt;

• 2,7 m² dla loszek o masie ciała 30-110 kg.

Warchlaki utrzymywane są w kojcach grupowych. Minimalne wymiary kojców powinny być dostosowane do wagi tych zwierząt:

• 0,15 m²/szt. do 10 kg;

• 0,2 m²/szt. 10-20 kg;

• 0,3 m²/szt. 20-30 kg.

Minimalna wielkość kojca to 2,4 m na 4,8 m. Klapki ażurowej podłogi powinny mieć szerokość 5 cm, przy rozstawie co najmniej 1,5 cm. między nimi.

Knury najczęściej utrzymywane są pojedynczo. Minimalna powierzchnia kojca to 6 m², natomiast w przypadku, gdy krycie odbywa się w kojcu – 10 m².

Tuczniki powinny być utrzymywane grupowo. Podobnie jak w przypadku warchlaków, minimalne powierzchnie przypadające na jedno zwierzę uzależnione są od masy ciała pojedynczego osobnika:

• 0,4m²/szt. 30-50 kg;

• 0,55m²/szt. 50-85 kg;

• 0,65m²/szt. 85-110 kg.

We wszystkich kojcach powinny być wydzielone trzy strefy: legowiskowa, żywieniowa oraz gnojowa. Ponadto należy zwrócić uwagę na swobodę dostępu do wody i pożywienia, zapewniając odpowiednią długość koryt.

(rzw)

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA