Zalety stosowania preparatów mikrobiologicznych w rolnictwie
Rolnictwo konwencjonalne często wiąże się ze stosowaniem chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w celi uzyskania optymalnego poziomu plonu. Niestety, bardzo często te środki nie wpływają korzystnie na środowisko naturalne, a przeciwnie, powodują jego powolne niszczenie.
Alternatywą dla wielu produktów są preparaty mikrobiologiczne, które niwelują potrzebę stosowania syntetycznych środków szkodliwych dla środowiska.
Czym są preparaty mikrobiologiczne?
Preparaty mikrobiologiczne w swoim składzie zawierają mikroorganizmy pochodzące z różnych ekosystemów. Każdy z nich oddziałuje na glebę i uprawę roślin nieco inaczej, dając w efekcie lepsze warunki wzrostu.. Odpowiednio dobrany zestaw mikroorganizmów w takim preparacie umożliwia zmniejszenie negatywnych skutków produkcji polowej na środowisko oraz ograniczenie zabiegów agrotechnicznych produktami syntetycznymi w celu osiągnięcia pożądanych wyników.
Czy prowadząc intensywną produkcję, możemy mieć żyzną glebę?
Wpływ preparatów mikrobiologicznych na glebę
Mikroorganizmy zawarte w preparatach mikrobiologicznych mogą w dużym stopniu wpłynąć na żyzność i jakość gleby, co jest kluczowe w osiągnięciu zadowalających plonów. Mogą one na przykład przyspieszać rozkład resztek pożniwnych, budować próchnicę, zwiększając ilość składników pokarmowych dostępnych dla roślin albo poprawiać strukturę gleby i zwiększać jej pojemność sorpcyjną.
Ponadto preparaty mikrobiologiczne wzbogacają bioróżnorodność gleb i ograniczają ich degradację.
Odkwaszanie gleby – co musisz wiedzieć o tym procesie?
Wpływ preparatów mikrobiologicznych na rośliny
Preparaty mikrobiologiczne korzystnie wpływają nie tylko na stan gleby, ale co za tym idzie, na rozwój roślin oraz jakość plonu. Pomagają roślinom lepiej wchłaniać substancje pokarmowe z gleby, zwiększają intensywność wzrostu i rozwoju roślin, polepszają ich produktywność, zwiększają odporność na stres biotyczny (choroby, szkodniki), i abiotyczny.s. Preparaty mikrobiologiczne wiążą azot atmosferyczny i udostępniają go roślinom w przyswajalnej formie, ograniczając tym samym konieczność stosowania nawozów azotowych.
Zalety preparatów mikrobiologicznych
Preparaty mikrobiologiczne wykorzystują dostępne w naturalnym środowisku pożyteczne mikroorganizmy pełniące określone funkcje. Umożliwiają one ograniczenie stosowania nawozów sztucznych, które mają negatywny wpływ na środowisko. Najważniejsze zalety stosowania środków mikrobiologicznych:
- przyspieszenie rozkładu resztek pożniwnych i działania fitosanitarne,
- odbudowa mikrobiomu roślin uprawnych,
- ograniczenie występowania patogenów w glebie poprzez zajęcie jej pożytecznymi mikroorganizmami ,
- zwiększenie bioróżnorodności gleb, nawet tych ubogich i trudnych w uprawie,
- poprawa tolerancji i odporności roślin na stres biotyczny i abiotyczny oraz inne negatywne czynniki środowiskowe,
- zwiększenie dostępności składników pokarmowych w glebie pobieranych przez system korzeniowy roślin,
- wiązanie azotu atmosferycznego i udostępnianie go roślinom w przyswajalnej formie ,
- stwarzanie niekorzystnych warunków do namnażania się agrofagów,
- poprawa stanu zdrowia roślin poprzez stymulację ich naturalnej odporności za pomocą dostarczania wielu substancji organicznych.
Jeżeli poszukujesz efektywnych i naturalnych produktów opartych na mikroorganizmach, zwróć uwagę na ofertę producenta AgroBiotics. Preparaty mikrobiologiczne AgroBiotics zawierają starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii, odpowiednio dobrane do rodzaju danego produktu, terminu aplikacji czy wybranej metody agrotechnicznej.
Są one przeznaczone przede wszystkim dla rolników prowadzących swoje uprawy w systemie konwencjonalnym, ale mogą być także wykorzystywane w uprawach ekologicznych, co potwierdza odpowiednie Świadectwo kwalifikacji wydane przez IUNG w Puławach.
Zrozumieć glebę, aby lepiej uprawiać: Sekrety rodzaju, składu i badania gleby
(rup) Artykuł sponsorowany
Jak przygotować ziemię pod uprawę warzyw?
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.