Zdrowa rewolucja – karmy z owadów w żywieniu zwierząt towarzyszących
Karmy z owadów w diecie zwierząt towarzyszących stanowią obiecującą alternatywę dla dotychczasowych surowców. Nie ma w nich zanieczyszczeń, nie prowadzą do alergii, są dobrą opcją dla właścicieli podejmujących decyzje zakupowe w oparciu o ekologię i przeciwdziałanie zmianom klimatycznym, w końcu: mają bardzo dobre właściwości odżywcze.

Weźmy takiego mącznika młynarka - gatunek, który obok czarnej muchy najczęściej pojawia się w psich produktach. Larwa mącznika młynarka - w zależności od żywienia - zawiera od 48% do 56% białka i jest to przede wszystkim białko przeciwdrobnoustrojowe (AMPs od antimicrobial peptides). Mącznik młynarek zawiera zatem białko będące nie tylko budulcem, ale mające również działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, wpływając bardzo dobrze na mikrobiotę jelitową psa, a tym samym zdrowie, samopoczucie i humor. Białko mącznika zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm psa nie jest w stanie sam syntetyzować i trzeba je uwzględnić w diecie. Co ważne: białko to cieszy się bardzo dobrą strawnością - nawet do 86%, czyli pies wchłania w zasadzie to, co dostaje. Niestety duża część białek innego pochodzenia jest przez psy po prostu wydalana bez żadnego pożytku dla zdrowia podopiecznego. Mącznik posiada również kwas glutaminowy, który jest powiązany z percepcją smaku umami, uchodzącego za przyjemny i lubiany przez psy, dzięki czemu akurat ten gatunek owada nie wymaga wielorazowego przetworzenia i dosmaczania, które to procesy zawsze obniżają jakość karmy.
Larwa mącznika młynarka zawiera ponadto ok 30% tłuszczu o profilu nienasyconych kwasów tłuszczowych. W tłuszczu tym występują kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6 w bardzo dobrych proporcjach, co bezpośrednio przekłada się na jakość sierści, wzrok, układ nerwowy, kondycję skóry i wiele innych. Z kolei z grupy kwasów omega-6 tłuszcz mącznika zawiera kwas linolowy, które mają działanie przeciwzapalne, dobrze wpływają na serce oraz mózg i mają znaczenie przeciwstarzeniowe.

Karma dla szczeniąt – jak wybrać najlepsze pożywienie dla zdrowego rozwoju Twojego pupila?
Chityna zawarta w owadach a następnie w karmach z owadów dla zwierząt towarzyszących pełni rolę włókna pokarmowego, poprawiając pracę jelit. Ma również działanie prebiotyczne, czyli sprawia, że mikrobiom jelita pokarmowego zasiedlają korzystne bakterie, a eliminowane są te niekorzystne (jak choćby bakterie coli, czy salmonella). Poza tym ma ona również działanie funkcjonalne - pobudza produkcję leukocytów, dobrze wpływa na układ odpornościowy, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Do tego wykazuje się działaniem bakteriostatycznym, czyli dobrze wpływa między innymi na skórę, hamując zapalenia wynikające z alergii. Obniża też poziom cholesterolu i triglicerydów, czyli jednym słowem zapobiega hiperlipidemii, bardzo popularnemu zaburzeniu poziomu frakcji tych dwóch ostatnich we krwi. Hiperlipidemia jest bardzo rzadko diagnozowana, a występuję często i prowadzi do chorób układu krwionośnego, kamicy żółciowej, udarów. Jednym słowem chityna zawarta w mączniku młynarku - jej ilość jest akurat, ok 4%, czyli mniej niż w grzybach - to zdrowe jelita naszego psa, dobra kondycja, zapobieganie otyłości i cukrzycy, brak alergii pokarmowych i skórnych, zdrowe zęby i dobre samopoczucie.
W hodowli owadów nie są używane antybiotyki, więc karmy z owadów są nich również pozbawione.

Rola pszczół w przyrodzie
Co ciekawe, owady w diecie psów nie są fanaberią. Psowate zawsze miały owady w diecie. Na podstawie badań odchodów udało się ustalić nawet ich procentową wagę, która waha się od 5% do nawet 70% u mniejszych, samotnie polujących gatunków. Warto rozważyć tę alternatywę.
(rw) Artykuł sponsorowany
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.