REKLAMA

Zioła i inne rośliny pomocne w żywieniu zwierząt

Redakcja - Zwierzęta
20.09.2016
Lubię to
Lubię to
0
Super
Super
0
Haha
Haha
0
Smutny
Smutny
0
Szok
Szok
0
Zły
Zły
0
chat-icon 0

Choć zioła nie mogą stanowić paszy zastępczej, są dobrym dodatkiem korzystnie wpływającym na organizm zwierząt.

Agro Brand
REKLAMA

Choć zioła nie mogą stanowić paszy zastępczej, są dobrym dodatkiem korzystnie wpływającym na organizm zwierząt.

Zioła i niektóre rośliny ze względu na działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne zwiększają odporność zwierząt przed infekcjami, przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego, układu krążenia i metabolizmu. Ponadto polepszają smak i zapach paszy. Zioła i preparaty ziołowe mogą stanowić alternatywę dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu oraz dla syntetycznych kokcydiostatyków.

Właściwości niektórych ziół i roślin

Trzmielina – zapobiega zaparciom i pobudza wydzielanie żółci.

Kaczeńce – są źródłem witaminy C i fitoncydów. Fitoncydy zawarte w ziołach są naturalnymi alternatywami dla antybiotyków, które zmieniają skład ilościowy i jakościowy mikroflory przewodu pokarmowego, działając korzystnie na trawienie, przyswajanie składników pokarmowych, wzrost i rozwój zwierząt. Fitoncydy zapobiegają również namnażaniu się organizmów patogennych.

Paprocie – wykazują działanie przeciwrobacze.

Bagno zwyczajne – zawiera arbutynę odkażającą układ moczowy.

Gałęzie i liście topoli, wierzby i sosny - zawierają naturalne substancje antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe. Ponadto olejki eteryczne występujące w roślinach iglastych wykazują wpływ estrogenny i zwiększający potencję seksualną, dlatego ich udział w jadłospisie zwierząt wzrasta w okresie rozmnażania.

Bylica pospolita, bylica piołun, bluszcz, wrotycz, jałowiec, jemioła - pobudzają trawienie, odkażają układ pokarmowy i oddechowy, działają wiatropędnie i moczopędnie, pobudzają krążenie krwi i działają przeciwpasożytniczo.

Oman, barszcz, podagrycznik, krwawnik, wilżyna, komonica, wyka, kminek, marchew dzika, pasternak, rutwica, bukwica, pokrzywa, mniszek, pępawa, bluszczyk kurdybanek, żywokost, mydlnica, tatarak, przytulia - pobudzają produkcję mleka u krów, owiec, kóz i klaczy, aktywują procesy regeneracji i odtruwania tkanek, hamują rozwój bakterii beztlenowych i niszczą pierwotniaki chorobotwórcze.

W warunkach przemysłu paszowego, dodatkami smakowo-zapachowymi mogą być naturalne olejki eteryczne, sproszkowane aromatyczne zioła oraz ekstrakty z ziół zapachowych. Dodawana ilość takich dodatków waha się w granicach od 0,1 do 2%. Zwierzęta intensywnie reagują na tego typu dodatki, z uwagi na czulsze receptory smaku i powonienia (np. świnie). Należy pamiętać, że nie wszystkie smaki i zapachy preferowane przez ludzi będą pozytywnie odbierane przez zwierzęta.

W dobieraniu tego typu dodatków niezbędna jest praktyczna wiedza z tego zakresu oraz obserwacje zwierząt.

(rzw) jm
Źródło: KPODR

Lubię to
Lubię to
0
Super
Super
0
Haha
Haha
0
Smutny
Smutny
0
Szok
Szok
0
Zły
Zły
0
chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA