Zwiększa się skup mleka, a dzięki temu i produkcja przetworów mlecznych
Skup mleka bije rekordy, a dzięki temu rośnie również produkcja przetworów mlecznych - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Skup mleka bije rekordy, a dzięki temu rośnie również produkcja przetworów mlecznych - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W maju skupiono 981,5 mln litrów mleka, tj. o 4,2 proc. więcej niż w kwietniu i o 1,7 proc. więcej niż przed rokiem.
Stres cieplny u krów mlecznych szczególnie dokuczliwy latem
Od stycznia do maja rolnicy dostarczyli ok. 4,6 mld litrów mleka, tj. o ponad 7 proc. więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
W efekcie zwiększającego się skupu mleka rośnie produkcja przetworów mlecznych, przede wszystkim trwałych.
Ważna odpowiednia wilgotność przechowywanego ziarna
W pierwszych czterech miesiącach, w porównaniu z tym samym okresem 2015 r., produkcja chudego mleka w proszku wzrosła o 18 proc., a pełnego proszku mlecznego o 14 proc., mimo znacznie mniejszego eksportu i niskich cen transakcyjnych.
Wyraźnie wzrosła też produkcja masła i tłuszczów mlecznych (o 17 proc.), mleka płynnego przetworzonego (o 10 proc.) oraz serów dojrzewających (o 9 proc.). (PAP)
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.