Od 18 października br. zaczną obowiązywać nowe przepisy dotyczące znakowania i rejestracji zwierząt gospodarskich, głównie trzody chlewnej. Zmiany dotyczą wszystkich hodowców, w związku z tym warto zapoznać się z nowymi zasadami.
Stosowanie probiotyków w żywieniu bydła, szczególnie cieląt, zyskało większą popularność po 1 stycznia 2006 roku, kiedy wprowadzono zakaz stosowania antybiotyków paszowych.
Pielęgnacja racic jest bardzo ważna w okresie zakończenia sezonu pastwiskowego. Konsekwencje tych zaniedbań mogą odbić na zdrowiu krów, a co za tym idzie, również kieszeniach hodowców.
Jak informuje Ministerstwo Rolnictwa, dotychczas działające instytucje czuwające nad bezpieczeństwem żywności, zostaną zintegrowane w jedną: Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności. Ma to podnieść efektywność kontroli żywności oraz ułatwić system finansowania.
Rada Ministrów przyjęła 13 września br. rozporządzenie w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem pomocy na ograniczenie produkcji mleka, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.