logowanie rejestracja

Zaloguj się na swoje konto

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Zapamiętaj mnie

Utwórz konto

Pola wymagane są oznaczone gwiazdką (*).
Nazwa *
Nazwa użytkownika *
Hasło *
Powtórz hasło *
E-mail *
Powtórz e-mail *
Captcha *

10.6°C

Ketoza jest najczęściej pojawiającą się chorobą metaboliczną u krów. Narażone są na nią szczególnie krowy w okresie wysokiej mleczności - do ośmiu tygodni po porodzie. Wystąpienie ketozy wiąże się ze spadkiem ilości produkowanego mleka nawet o 30%.
Niewiele osób nie związanych z hodowlą bydła mogłoby powiedzieć, że odpowiednia pielęgnacja racic ma w dużym stopniu wpływ na zdrowie krów.
Późna wiosna, lato i wczesna jesień to okresy, w których bydło może przebywać i pobierać pasze zielone na pastwiskach.
Choroby metaboliczne u bydła są zazwyczaj wynikiem popełnianych błędów żywieniowych. Częstym powodem ich występowania jest  zły bilans białka i energii w dawce paszowej.
Dobrze zbilansowana dieta w żywieniu krów to podstawa. Ważną rolę odgrywają w niej pasze objętościowe, ale niemałe znaczenie w tym zakresie posiada również słoma.
O cztery lata dłużej, czyli do 1 stycznia 2021 r., będzie można karmić zwierzęta paszami zawierającymi śrutę genetycznie modyfikowanych roślin oleistych - zakłada przyjęty przez rząd projekt noweli o paszach. Decyzja jest spowodowana brakiem na polskim rynku rodzimych pasz białkowych.
Stres cieplny krów mlecznych to szczególnie duży problem latem. Jest on spowodowany przegrzaniem organizmu w wyniku wysokich temperatur i dużej wilgotności powietrza.
Budowa układu pokarmowego u bydła (przeżuwaczy) znacznie różni się od innych zwierząt. Żwacz, czepiec, księgi i trawieniec muszą ze sobą współpracować i są kluczowe dla wzrostu i rozwoju bydła oraz wydajności produkcyjnej.
Kulawizny pojawiają się u krów z wielu przyczyn. Ich podłożem może być schorzenie zakaźne, takie jak ropowica czy zapalenie skóry palca, jak i niezakaźne, będące najczęściej wynikiem wrzodów lub choroby linii białej.
Tężyczka pastwiskowa występuje najczęściej w początkowym i końcowym okresie przebywania krów na pastwisku. Zaliczana jest do chorób metabolicznych. Powodowana jest poprzez znaczny spadek poziomu magnezu we krwi (hipomagnezja). Temu obniżeniu zawartości magnezu towarzyszy także nieznaczny spadek poziomu wapnia, a ten wywołany jest właśnie niewystarczającą ilością magnezu w paszy. 
reklama

RSS Module